Digitalni "checker"
0

Beč uvodi online provjeru simptoma koronavirusa

E. Sk.
Foto: Stadt Wien
Foto: Stadt Wien
Grad Beč je putem "online checkera" omogućio provjeru simptoma koronavirusa.

Odgovorom na katalog epidemioloških pitanja sa da/ne može se saznati, da li postoji sumnja na infekciju koronavirusom na osnovu simptoma ili mogućeg kontakta sa pozitivno testiranim osobama.

"Neki simptomi koronavirusa poput temperature, kašlja i osjećaj 'grebanja' u grlu su veoma slični sezonskoj gripi, stoga digitalni 'checker' ne zamjenjuje doktora ili test na COVID-19, ali pomaže pri prvoj procjeni. Ukoliko je potrebno, neposredno nakon anonimne provjere može se dogovoriti i testiranje", objašnjava ministar za socijalna pitanja, zdravstvo i sport, Peter Hacker.

Online program će rasteretiti i rad besplatne telefonske linije 1450, kojoj se potencijalno oboljeli obraćaju za pomoć. Na ovoj liniji je zaposleno 459 saradnika koji rade u smjenama 24 sata. U prosjeku za sedam dana prime 7.735 poziva.

Ideju online provjere na simptome koronavirusa je implementirao Socijalni fond Grada Beča po nalogu Zdravstvene službe Grada Beča – MA 15 u saradnji s kompanijom Symptoma GmbH. Katalog pitanja se redovno prilagođava epidemiološkoj situaciji. Kako bi se dala preporuka za testiranje, u obzir se uzimaju podaci o simptomima, ali i kriteriji za testiranje asimptomatskih osoba.

Bečki online checker simptoma koronavirusa, na njemačkom, se može pronaći ovdje.