Želi im podići spomenik
129

Austrijska ministrica porijeklom iz BiH Alma Zadić izvinila se svim procesuiranim LGBTIQ osobama

M. G.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Austrijska ministrica pravde porijeklom iz Bosne i Hercegovine Alma Zadić izvinila se danas zbog krivičnog gonjenja homoseksualnih osoba u Austriji.

Kako je napisala na svom Facebook profilu, kao ministrica pravde danas se izvinjava zbog svih oblika nepravde nanesene homoseksualnim osobama i njihovoj rodbini, koji su u Drugoj republici procesuirani zbog seksualne orijentacije.

"Htjela bih izraziti duboko žaljenje zbog patnje i nepravde koje su im se dogodile. Ove ljude su povrijedile institucije koje su trebale da ih štite, u njihovom dostojanstvu, u njihovom pravu da budu ljudi. Želim se izviniti svima onima koji su pogođeni zbog učinjene nepravde - ali i zbog duge šutnje koja je uslijedila", napisala je Zadić..

Povodom "Mjeseca ponosa", koji se obilježava od 11. do 24. juna, ministrica Zadić je također najavila podizanje spomen-obilježja svim homoseksualnim žrtvama.

"Moramo učiti iz historije, a to može uspjeti samo ako se suočimo s njom i aktivno je se sjetimo. Stoga ćemo, uz sučešće predstavnika LGBTIQ zajednice, podići dostojan prigodan spomenik za one koji su u Drugoj republici progonjeni zbog seksualne orijentacije", rekla je Zadić.