Trodnevna posjeta
86

Ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić posjedio zajednicu bh. udruženja u Salzburgu

V. K.
Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić boravio je u trodnevnoj posjeti Zajednici bh. udruženja Salzburg gdje se sastao s predstavnicima bh. dijaspore u ovom dijelu Austrije.

Tom prilikom, predstavnici bh. dijaspore i ambasador Kozarić razgovarali su o budućoj saradnji, a između ostalog dogovoreno je i zajedničko djelovanje koje će doprinijeti širenju pozitivne slike o BiH.

"Razgovarano je i o pomoći da građani porijeklom iz BiH postanu punopravni i jednakopravni članovi austrijskog društva", saopćeno je iz Udruženja.

Sastanku je između ostalog prisustvovao i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Salzburgu Markus Friesacher, a ambasador Kozarić je razgovarao i sa nekoliko uspješnih pojedinaca i privrednika porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

"Na sastanku je dogovoreno da će se već u narednom periodu intenzivirati saradnja Ambasade BiH i bh. dijaspore, te je pokrenuta inicijativa za organizaciju zajedničkog skupa sa predstavnicima pokrajinske vlasti Salzburga sa ciljem o dobijanju besplatnog prostora za bh. udruženja", navodi se.

Posjeta delegacije Ambasade Bosne i Hercegovine nastavila se obilaskom Salzburga što su također upriličili predstavnici bh. udruženja.

Grad Salzburg je pored ostalog poznat i po multinacionalnosti koju najbolje oslikava činjenica da u njemu žive građani koji dolaze iz više zemalja širom svijeta.

Također, oko 16.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine također boravi u ovom gradu što ih čini jednom od najbolje integrisanih i uspješnijih zajednica u ovom gradu.