UAE
75

Ambasada BiH u Abu Dhabiju obilježila Dan državnosti, upriličen prijem za bh. državljane

V. K.
Ambasada Bosne i Hercegovina u Abu Dhabiju u subotu 26. novembra u Dubaiju organizirala je povodom 25. novembra Dana državnosti BiH prijem za državljane BiH koji borave u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prisutnima se obratio ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović koji je naglasio važnost odluka ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a po pitanju kontinuiteta državotvornosti i teritorijalne cjelovitosti BiH.

Istaknuo je važnost ulaska BiH u EU i prihvatanja njenih standarda u cilju očuvanja njenog subjektiviteta i zaustavljanja urušavanja njene stoljetne multietničnosti.

"Podsjetio je da nas iskustvo kroz historiju uči da smo, nakon ratnih pogrona i stradanja, svaki put prinuđeni da mukotrpno moramo graditi povjerenje među građanima i narodima gdje živimo vijekovima zajedno, te da smo svjesni da zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom, ali da ne smijemo dozvoliti da taj život bude građen na lažima i obmanama, Ambasador Mujkanović se osvrnuo i na dobre odnose između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata te podsjetio je i na skoru odluku Vlade UAE za otvaranje Generalnog konzulata UAE u Sarajevu", saopćeno je iz Ambasade.

Ambasador je također zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji prijema. Prisutni gosti su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost Ambasadi BiH u Abu Dhabiju na organizaciji prijema i na prilici da se međusobno upoznaju te obilježe svi zajedno ovaj značajan dan.