Svečanost u Bijeloj kući
28

Ajna Jusić dobila Međunarodnu nagradu za žensku hrabrost, uručili joj je Blinken i prva dama SAD-a

S. Š.
Ajna Jusić sa Jill Biden i Antonyjem Blinkenom
Ajna Jusić sa Jill Biden i Antonyjem Blinkenom
Predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata" Ajna Jusić, jedna je od 12 ovogodišnjih dobitnica nagrade IWOC - International Women of Courage.

Svečana ceremonija dodjele nagrade održama je u Bijeloj kući, Washington, a domaćini ceremonije su bili državni sekretar Antony Blinken i prva dama Jill Biden.

Oni su uručili dobitnicama nagrade.

Prethodnih 18 godina, nagrada IWOC državnog sekretara dodjeljuje se ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zagovaranju mira, pravde, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i jednakosti, te osnaživanju žena i djevojčica u svim njihovim različitostima - često uz veliki osobni rizik i žrtvu.

Od marta 2007. godine, Ministarstvo vanjskih poslova SAD dodijelilo je ovu nagradu za više od 190 žena iz 90 zemalja.

Američke diplomatske misije u inostranstvu nominuju jednu ženu iz zemlje u kojoj se nalaze, a finalisti se biraju i odobravaju od strane viših službenika ministarstva. Nakon ceremonije IWOC, dobitnice će sudjelovati u programu International Visitors Leadership Program (IVLP) i dodatnim programima u Los Angelesu, tokom kojih će raditi s američkim kolegama na strategijama i idejama za osnaživanje žena i djevojčica širom svijeta.