Antivladini protesti
275

Demonstranti u Ljubljani ne odustaju od sukoba s policijom, suzavci se šire gradom

D. Be.
Iako se činilo da je policija uz pomoć vodenih topova i suzavaca uspjela razbiti antivladine proteste u Ljubljani, kako noć odmiče sukobi se se na ulicama glavnog grada Slovenije pojačavaju.

Portal 24ur javlja kako se struktura učesnika demonstracija dramatično promijenila. Sada su na ulicama većinom mlađi muškarci u tamnoj odjeći, sa maskama i kapuljačama koji su vidno raspoloženi za nerede.

"Neki nose granitne kocke u rukama", javljaju slovenački mediji.

Grupe demonstranata i dalje su razbacane po centru grada, a miris suzavca širi se i iz pravca Kongresnog i Prešernovog trga, a turisti pitaju domaće šta se dešava večeras u Ljubljani.

Demonstranti su naglasili da je ovo protest protiv uslova PCT (vakcinisanih, prebolio, testiran) i protiv vlade koju vodi Janez Janša.

Večeras je suzavac bačen i u prostorije N1 televizije u Ljubljani, a demonstranti su razbili staklo na ulaznim vratima pri pokušaju da uđu u redakciju ovog medija zbog čega je nakratko prekinut program uživo.

Inače, u svjetlu najave novog masovnog protesta protiv vladinih mjera u Ljubljani, prije samita EU - Zapadni Balkan, koji počinje sutra, Vlada Slovenije je prvi put u historiji nezavisnosti aktivirala član 9. Zakona o policijskim dužnostima i ovlastima.

To znači da će policijski službenici upozoriti ljude koji izađu na proteste, a u slučaju nepoštivanja uputa mogu djelovati silom. To znači sve isto kao ranije, samo što u ovom slučaju nije potrebno prethodno nasilje za poduzimanje policijskih radnji.