vijesti
94

Demonstranti ponovo na ulicama Mostara: Zatražili ostavke i osudili pokušaje nacionalnih podjela

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS)
Na Španskom trgu u Mostaru danas nešto iza podneva ponovo su se okupilo se blizu 700 nezadovoljnih građana i predstavnika pojedinih nevladinih organizacija kako bi iskazali nezadovoljstvo socijalnim stanjem u Mostaru i Bosni i Hercegovini.

Građani koji su se obratili medijima, uglavnom su optuživali vlast za tešku socijalnu krizu, ali i za pokušaj, kako su kazali, unošenja nacionalnih podjela u aktuelne proteste. 

Okupljeni građani danas su, konkretno, zatražili da pregovaraju sa predstavnicima svih nivoa vlasti od kojih su tražili da podnesu ostavke.

Mostarac Nadir Frlj kazao je kako vlast ne bi ozbiljno shavila demonstrante da nisu zapaljene zgrade, ali se ogradio od svakog vida vandalizma. Rekao je da se većina građana Mostara plaši izaći na proteste te pozvao ih da isticanjem bijelih plahti na prozorima daju podršku demonstrantima. 

Zdravko Puvača, penzionisani novinar, optužio je vlasti za stanje u kome se nalazi država te pozvao građane svih nacionalnosti da se pridruže protestima. Zamolio je da se izbjegava uništavanja javne imovine, jer je ta imovina, kazao je, "već naša". 

Nezadovoljstovo stanjem u zemlji su iskazali i pojedini predstavnici boračkih populacija, optužujući i boračke organizacije za nepotizam.

Demonstranti su nakon nešto više od sat vremena objavili kraj današnjeg protesta u Mostaru za koji je vladalo veliko interesovanje medija. Protest su osiguravale jedinice MUP-a HNK, a saobraćaj se neometano odvijao za vrijeme njegovog održavanja. Na skupu nije bilo izgreda.