vijesti
3

Danas izricanje presude Živku Budimiru za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Opštinskom sudu u Sarajevu za danas je zakazano izricanje presude nekadašnjem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, koji je optužen za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

Budimir je u julu 2014. godine proglašen krivim zbog nedozvoljenog držanja oružja i osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, koja neće biti izvršena ako u godini dana od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Na ovakvu presudu žalili su se i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje je vodilo postupak, i Budimirova odbrana.

Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru 2014. godine djelimično uvažio žalbu odbrane, ukinuvši prvostepenu presudu i vrativši predmet na ponovno suđenje.

Sarajevsko tužilaštvo je, prema riječima tužioca Maje Pašić, u potpunosti dokazalo djelo koje se optuženom stavlja na teret.

Iz svih provedenih dokaza utvrđeno je da je optuženi 26. aprila 2013. godine u svom kabinetu, bez odobrenja i validne dokumentacije, držao pištolj sa sedam metaka, za koje nije imao odobrenje.

"Optuženi je bio dužan da registruje", rekla je Pašićeva, predlažući Sudu da optuženog proglasi krivim i kazni prema zakonu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH su prilikom pretresa prostorija Budimirovog kabineta u Sarajevu u aprilu 2013. godine pronašli pištolj "češka zbrojovka" sa jednim metkom u cijevi i šest u šaržeru, za koji nije imao odobrenje.

Budimir je tada uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, ali je nakon mjesec dana pušten iz pritvora.

On je tokom suđenja tvrdio da je pištolj dobio na poklon od Ministarstva odbrane 1996. godine.

Optužnica protiv Budimira je podignuta početkom juna 2013. godine, a suđenje je počelo u septembru iste godine.