Bira se nova vlast
5

Danas izbori u Austriji: Da li će Kurz nakon afere "Strache" ponovo sa nacionalistima?

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Građani Austrije danas glasaju na parlamentarnim izborima koji se održavaju kako bi se okončala politička kriza poslije korupcionaškog skandala koji je u maju doveo do pada koalicione vlade kancelara Sebastijana Kurza.

Njegova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP)slovi za favorita na izborima, te se samim time cijeni da bi Kurz trebao biti i novi/stari kancelar.

No, za sada nije jasno da li će se predijeliti da obnovi koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), zbog koje je pala njegova vlada, ili će potražiti nove partnere.

Ovi izbori će biti i test da li će se oporavit FPO nakon što je s čela ove stranke poslije 14 godina otišao donedavni vicekanzelar Heinz-Christian Strache.

On je podnio ostavku nakon objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski dio austrijskog lista Kronen Zeitungi podrži njegovu partiju. Na čelo FPO-a je nakon toga izabran Norbert Hofer.

Inače, 6.396.796 Austrijanaca danas bira 183 zastupnika u Parlamentu koji bi trebali sastaviti većinu i birati novu vlast.