Turski list
32

Daily Sabah: Bošnjaci će se izolovati, dok će Rusija ostati zaštitinik srpske pozicije

Klix.ba
Foto: Daily Sabah
Foto: Daily Sabah
Kancelarija specijalnog branioca Roberta Muellera prije nekoliko dana je optužila 13 Rusa i tri firme zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Čini se da je pronađeno dovoljno materijala koji podržava teoriju o ruskom utjecanju na izborne rezultate, piše turski Daily Sabah.

Rusi se optuženi za širenje propagande putem društvenih medija koristeći "botove" i za razne operativno-obavještajne operacije, poput hakovanja elektronskih poruka Demokratske stranke. Veruje se da su društveni medijski aktivizam i lažne vijesti važan razlog zašto je Trump osvojio predsjedničke izbore 2016. godine.

Zahvaljujući dobro planiranim operacijama iz sjene, kako piše Daily Sabah, Kremlj je uspio utjecati na javno mnijenje u vezi kandidata. Amerika nije jedina zemlja u kojoj Rusi aktivno vode operacije u cilju slabljenja međunarodnog sistema kojeg je izgradio Zapad.

Nakon krize u Ukrajini i na Krimu 2014. godine, Kremlj je odlučio da se vodi agresivnom premisom "djeluj kako bi se proširile pukotine koje su se počele pojavljivati na Zapadu kako bi se cijeli sistem srušio". Jedan od regiona gdje su Rusi najaktivniji je upravo Balkan, piše Daily Sabah.

Tokom predsjedničke kampanje u SAD-u, Makedonija je služila kao jedno od glavnih centara za strateška preusmjeravanja Rusije protiv Zapada. Kao zemlja mnogo obrazovanih, ali nezaposlenih IT stručnjaka, Makedonija je pretvorena u fabriku za stvaranje na hiljade lažnih vijesti u svrhu oblikovanja javnog mnijenje miliona Amerikanaca, a u vezı s predsjedničkim kandidatima. Vijesti koje su se plasirale su bile u cilju podrške Trumpovoj pobjedi koji je, prema pisanju turskog lista, tokom kampanje pokazao mekši stav prema Putinu i Rusiji. To je učinilo Kremljom akterom iz sjene u Trumpovoj pobjedi.

Pošto je Kremlj zainteresovan i za druge regione, veliki dio lažnih vijesti i trolanja putem društvenih medija usmieren je ka utjecanju na tokove u Balkanskoj regionalnoj politici. Ovaj osietljivi region je historijski igrao važnu ulogu u vanjskoj politici Rusije. Pro-ruski "botovi" pokušavaju da sire lažne vijesti i propagandu preko društvenih medija u svrhu potkopavanja regionalnog statusa quo kojeg su oblikovali EU, SAD i NATO. Najčešće, trolling aktivnosti promovišu rusofiliju i širenje lokalnog nacionalizma, posebno među pravoslavnim hrišćanskim stanovništvom, što automatski podrazumijeva porast anti-NATO i anti-EU sentimenta, piše turski list.

Međutim, trolling aktivizam je veoma fleksibilan u mijenjanju uloga i diskursa. Riječ je o perfidnoj promjeni diskursa koji nije u skladu s tradicionalnim shvatanju rusofilskog djelovanja ili pravoslavne krišćanske solidarnosti protiv "agresivnog" Zapada. Isti trolovi koriste slične metode za eliminsanje dvije ptice jednim kamenom, koji ima cilj da među bošnjačkim političkim miljeom promoviše emocionalno nabijeni pro-turski osjećaj, čime ih se nastoji korak po korak udaljiti od EU i NATO-a kišobrana, što bi zauzvrat dovelo do potkopavanja podrške Zapada prema Bošnjacima. U poslednjih nekoliko meseci, društveni mediji su preplavili lažni profili i grupe stvorene u propagandne svrhe koje promovišu "Erdoganizam", turski nacionalizam, anti-zapadizam inspirisan turkofilijom i neo-otomanizmom.

Kako piše Daily Sabah, pokrenut je i news portal poput Saznajemo.net koji ponekad objavljuje lažne vesti. Portal je nedavno objavio vijest o posjeti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Vatikanu koji je u potpunosti izmišljen tako što nije naveden apsolutno nijedan izvor. Jednostavno rečeno, plasirana je totalna laž kako bi Erdogan predstavio kao "žustri" branitelj prava muslimana koji je spreman da se usprotivi i samom papi. Očigledno je da je bošnjačka javnost ciljana grupa ovdje. Ono što je zajedničko sa pro-ruskim sajtovima je sadržaj koji je pun prebacivanja krivice kada je u pitanju Zapad. Cilj je širenje evroskepticizma među bošnjačkim narodom, kako bi se naveli na razmišljanje o geopolitičkim alternativama. Nije teško shvatiti da je to ista kuhinja u kojoj se pripremaju i drugi spinovi i lažne vijesti.

Distanciranjem Bošnjaka od NATO-a i EU, barem emocionalno, Kremlj će ih dovesti rame uz rame s bosanskim Srbima u opoziciji prema euroatlantskim integracijama BiH. Uzimajući u obzir činjenicu da Turska nema sposobnost da zaštiti Bošnjake u slučaju oružanog sukoba, to bi olakšalo položaj Srba u zemlji protiv relativne bošnjačke većine. Prihvatanjem pravca koji sugeriše trolanje, Bošnjaci će se sopstvenim rukama izolovati, dok će Rusija i dalje ostati zaštitinik srpske pozicije u zemlji, navodi list.

Vjerovatno svjesna činjenice da generalno opredjeljenje za euroatlantske integracijama ne može lako promijeniti, ova propaganda bi mogla barem podijeliti bošnjačko političko središte u dva ideološka tabora, prozapadno i pro-tursko, čime će dodatno oslabiti njihovo ionako narušeno jedinstvo. Politička elita bi se time podijelila po sličnim ideološkim linijama kao što je već slučaj sa srpskim političkim miljeom. Oni koji orkestriraju propaganda, računaju na činjenicu da će jednog dana glasovi ovog emocionalnog sljepila početi donositi plodove čime će otpočeti proces pritiskanja bošnjačkih političara. Ukoliko se broj pristalica te ideje poveća, kao rezultat toga bi nastala interesne grupa koje bi mogle postati jake lobističke sile unutar bošnjačkog političkog života. Slična grupa već postoji oko vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA). Sve u svemu, ovo je dugoročna strategija, koja bi, ukoliko se nastavi, mogla početi s donošenjem štetnih rezultata, naročito sa obzirom na euroatlantske integracije koje su u zastoju. Prvi ozbiljan primjer trolanja se desio u 2014. godini, kada je preko lažnog Facebook profila objavljena vijest kako je turski predsjednik Erdogan prijetio sa "sto miliona Turaka onima koji 'dirnu' Bošnjake ". Ovaj spin su objavili gotovo svi relevanti regionalni mediji, piše Daily Sabah.

Kompletnu analizu turskog lista možete pročitati ovdje.