Odgovorio joj Guterres
72

Cvijanović tražila od UN-a dokumente o imenovanju Schmidta, stigao joj odgovor: Nemamo ništa s tim

M. G.
Guterres i Cvijanović (Foto: EPA/Klix.ba)
Guterres i Cvijanović (Foto: EPA/Klix.ba)
Generalni sekretar UN-a Anthonio Guterres odgovorio je članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, koja je od njega tražila da se iz UN-a dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, Guterres je preko Misije Bosne i Hercegovine odgovorio Cvijanović da "UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma".

"Niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH", stoji u odgovoru prvog čovjeka UN-a članici Predsjedništva BiH.

Napomenuo je da su dokumenti Vijeća sigurnosti UN-a javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a.

U odgovoru se navodi i da Sekretarijat Ujedinjenih naroda ostaje posvećen podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

"Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju”, dodaje se u odgovoru Guterresa Cvijanović.