vijesti
7

Čubrilović zabrinut zbog najava o mogućim incidentima sutra u Banjoj Luci

FENA
Nedeljko Čubrilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedeljko Čubrilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović (DNS) izrazio je zabrinutost zbog najava o "mogućim incidentima" i pozvao sve učesnike protesta, zakazanih za sutra, u Banjoj Luci, na mir i dostojanstvo.

Kao predsjednik najvišeg ustavotvornog i zakonodavnog organa vlasti RS-a, u kojoj građani svakodnevno posredstvom izabranih narodnih poslanika iznose svoje mišljenje, argumente i zahtjeve, pozivam sve učesnike najavljenih okupljanja zakazanih za 14. maj da na miran i dostojanstven način iskažu svoje stavove i da ne ugrožavaju imovinu, objekte i druge građane naglasio je Čubrilović.

Istakao je da RS "ima funkcionalnu i efikasnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i da svi problemi treba da se rješavaju u institucijama sistema, na demokratskim izborima i dijalogom".

Okupljanje građana je izraz slobode govora i mjerilo demokratičnosti svakog društva i zato je neophodno uložiti maksimalne napore da najavljena okupljanja proteknu mirno i dostojanstveno, naglasio je.

Narodna skupština RS-a, kako je naveo, zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i drugih službi da, u skladu sa zakonom i policijskim ovlašćenjima, štite građane, imovinu i institucije RS-a.

"I poslije 14. maja, Narodna skupština RS-a bit će najadekvatnije mjesto na kojem će građani, posredstvom izabranih predstavnika, iskazivati svoje političke stavove, iznositi primjedbe i kritike da bismo svi zajedno došli do što kvalitetnijih rješenja. U to ime još jednom apelujem na sve učesnike protesta da svoje stavove iskažu mirno, čuvajući institucije Republike Srpske", zaključio je Čubrilović, saopćeno je iz entitetskog parlamenta.