Predsjednik Skupštine
2

Čubrilović: Sjednica NSRS o prebacivanju nadležnosti na entitet će biti održana početkom novembra

N. V.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Narodna skupština Republike Srpske će, prema riječima predsjednika Nedeljka Čubrilovića, već početkom novembra raspravljati o prebacivanju državnih nadležnosti na entitet, kada će biti održana posebna sjednica.

Nadležnosti o kojima će se raspravljati na toj sjednici odnose se na Oružane snage, Državnu agenciju za istrage i zaštitu, Obavještajnu sigurnosnu agenciju, Visoko sudsko i tužilačko vijeće te Upravu za indirektno oporezivanje.

Prema njegovim riječima, posebna sjednica je prilika da Republika Srpska kroz konstruktivnu raspravu donesu zaključke koji će omogućiti vraćanje svih nadležnosti.

"To bi moglo biti početkom novembra. Sve ono što u Narodnu skupštinu dođe iz Vlade, mi smo dužni da razmatramo. Desetine odluka Ustavnog suda BiH ne poštuje Federacija BiH u odnosu na Republiku Srpsku, ali to niko ne primjećuje, ali se primjećuje kada Republika Srpska reaguje na nešto. Govorimo samo o poštovanju zakona i o neumanjivanju nadležnosti RS", rekao je Čubrilović za Radio Republike Srpske.

Čubrilović je naveo i da RS ne želi sukobe niti rat, ali da "ne odustaje od svojih prava koja su joj zagarantovana Ustavom".