vijesti
0

Crnadak sutra u Beogradu, Pusić u srijedu u Sarajevu

FENA
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak će se sutra u Beogradu sastati s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem, potvrdio je Feni načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Po njegovim riječima, glavna tema razgovora će biti daljnje unapređenje bilateralnih odnosa, ali i regionalna saradnja. Razgovarat će se i o saradnji BiH i Republike Srbije i zajedničkim projektima tokom perioda preklapanja predsjedavanja BiH Vijećem Evrope i Srbije Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Nakon susreta sa ministrom Dačićem, ministra Crnadka će primiti i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon toga, dodao je Regoje, Crrnadak će u Sarajevu u srijedu, 15. aprila, biti domaćin ministrici vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesni Pusić kada će jedna od glavnih tema razgovora biti evropski put BiH u svjetlu zajedničke izjave koju su nedavno prihvatili najvažniji politički akteri u BiH i institucije BiH.

"Naravno, razgovori o dobrosusjedskoj saradnji zemalja regiona će biti neizbježni i u tom susretu, kao i u susretu sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom čija se posjeta Sarajevu planira za skoru budućnosti", kazao je Regoje.

Osim ovih susreta sa ministrima zemalja regiona, ministar Crnadak će imati i susret sa generalnim sekretarom OSCE-a Lambertom Zannierijem kojeg će primiti u Sarajevu u srijedu, 15. aprila.

"Teme razgovora će biti mjesto i uloga BiH unutar sistema OSCE-a, borba protiv terorizma, kontrola naoružanja, zaštita ljudskih prava i prava manjina, kao i borba protiv trgovine ljudima, ali i politička situacija u BiH i reformski procesi koje je potrebno preduzeti u okviru evropskih integracija zemlje", zaključio je Regoje.