{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Zubac: Ovo je početak kraja organizovanog kriminala u BiH

12.9.2012. u 11:44
3
143
Zubac: Ovo je početak kraja organizovanog kriminala u BiH
3
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) istražuje najveću zločinačku organizaciju u BiH koja je uz pomoć saradnika iz susjednih zemalja i drugih sličnih organizacija počinila veliki broj krivičnih djela koja dosad nisu rasvijetljena.
Direktor SIPA-e Goran Zubac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Direktor SIPA-e Goran Zubac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Kazao je to na press konferenciji direktor SIPA-e Goran Zubac, dodajući kako su ova djela izuzetno opasna i kompleksna, zbog čega je i istraga trajala tako dugo, a bit će i nastavljena.

SIPA je dosad u saradnji sa entitetskim policijskim agencijama i drugim institucijama za provođenje zakona prikupila vrlo ozbiljne informacije i dokaze da je ova zločinačka organizacija počinila veći broj krivičnih djela među kojima se izdvajaju trgovina drogom, pranje novca, teška razbojništva, kamatarenje, zloupotreba službenih položaja, ubistva, kao i pripreme ubistava na skriven i podmukao način, te priprema ubistava policajaca koji su istraživali njihova krivična djela.

Direktor Zubac je naveo i kako su prikupljeni materijalni dokazi u vezi sa odavanjem službene tajne, kao i sa ubistvima Ramiza Delalića Ćele, Borisa Govedarice, Vladimira Mačara, Milana Vlaškića i Radeta Magazina, te u vezi sa podstrekavanjem i pokušajima ubistva u tri navrata Đorđa Ždrale. Također, dodao je kako su prikupljeni dokazi u vezi sa pljačkom 2,2 miliona eura od Privredne banke Sarajevo 29. juna 2006. godine, kao i sa pljačkom skoro 670.000 KM BH Pošte 29. juna 2008.

"Sva ova krivična djela imala su za cilj sticanje velike materijalne koristi i izazivanje straha kod građana što bi samo po sebi stvorilo pogodno tlo za nestabilnost države i njenih građana, a potom bi mogla da prouzrokuje teže i nesagledive posljedice po državu i njeno uređenje. Sve to bio je i jedan od ciljeva ove organizacije koji bi im dao snagu i učvrstio pozicije za djelovanje. Ovo je dosad najsloženija i najveća policijska akcija u BiH, te cijenimo da smo napravili ogroman uspjeh koji će imati podršku građana i institucija. Ovim smo pokazali snagu policijskih agencija u BiH i dali jasnu poruku kriminalcima", naveo je Zubac.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Istakao je kako je potvrđeno postojanje zločinačke organizacije te identifikovani svi njeni članovi, kao i krivična djela koja su počinili, i uz pomoć saradnika u bezbjednosnim i drugim strukturama vlasti u BiH. Obećao je i da niko od onih koji su pomagali ovoj organizaciji neće biti zaboravljen.

"Trenutno se izvode terenske operacije i hapšenje većeg broja osoba, a u saradnji sa MUP-om RS, MUP-om KS i drugim policijskim agencijama, što je početak sveobuhvatne akcije koja će trajati duže vrijeme. Direktno smo obuhvatili 25 osumnjičenih osoba, te pripremili izvještaje o počinjenim krivičnim djelima protiv 43 osumnjičene osobe, što je tek prva faza. Nova će hapšenja uslijediti nakon sveobuhvatne analize i procjene. Svi osumnjičeni će nakon saslušanja u SIPA-i biti predani Tužilaštvu BiH. Na ovaj način stvorili smo pretpostavku da dođemo i do dodatnih dokaza o drugim teškim krivičnim djelima na teritoriji Istočnog Sarajeva i Sarajeva, za koja postoje indicije da su djelo ove zločinačke organizacije, što će ujedno biti i njen kraj", naveo je Zubac.

On je naveo kako je SIPA procesuiranjem i drugih teških krivičnih djela dosad pokazala da ima snagu da osigura bezbjednost građana BiH. Zahvalio je i MUP-u Republike Srbije čije su informacije bile od velike pomoći u ovoj istrazi, te policiji RS-a, KS-a i Brčko Distrikta.

"Najveće zasluge pripadaju Tužilaštvu BiH, sa kojima imamo dobru saradnju ne samo na ovom predmetu. Ovo je dokaz naše profesionalnosti, spremnosti i odlučnosti u borbi protiv organizovanog kriminala. Sve ove aktivnosti su realizacija operativne akcije kodnog naziva 'Lutka', nakon čega više ništa neće biti isto. Ovo je početak kraja organizovanog kriminala u BiH", ocijenio je Zubac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: