Godišnjica stravičnog zločina
0

Život u Trstju nije isti nakon što je Petrović ubio šest osoba

Piše: D. Brkić
Tomislav Petrović
Tomislav Petrović
Prošle su četiri godine od stravičnog zločina koji je počinio Tomislav Petrović u lipničkom zaseoku Trstje kod Tuzle. U ranu zoru 29. maja, pucajući iz pištolja, Tomislav Petrović je usmrtio rođake Miju, Kaju, Niku i Maru Petrović te komšije Dragicu i Ivu Markanovića, dok je vozača gradskog autobusa Mursela Čolića teško ranio.

Kantonalni sud u Tuzli je višestrukog ubicu osudio na 40 godina zatvora, a uz kaznu je Petroviću određena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja u ustanovi zatvorenog tipa. Uslijedila je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je Petrovića proglasio neuračunjivom osobom, uz konstataciju kako Petrović boluje od paranoidne šizofrenije.

Nakon odluke Vrhovnog suda FBiH, Petrović je vraćen u ćeliju KPZ-a Tuzla, a prije dvije godine je trebao biti smješten na Psihijatrijsku kliniku UKC Tuzla, koja je otvorenog tipa. Međutim, toj ideji su se odlučno usprotivili građani koji žive u neposrednoj blizini Psihijatrijske klinike, pacijenti i osoblje klinike, tako da je Petrović ostao u ćeliji KPZ-u Tuzla.

Iz dobro obaviještenih izvora saznajemo kako je Petrović i četiri godine nakon počinjenog nezapamćenog zločina još uvijek u KPZ-u, najvjerovatnije u Zenici, i da se još uvijek čeka njegovo premještanje na Sokolac. Saznajemo kako Petrović ima mogućnost podnošenja tužbe protiv države BiH, jer je smješten u zatvor, a ne u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, kako je to precizirano u Odluci Vrhovnog suda FBiH.

Porodice ubijenih su negodovale zbog odluke Vrhovnog suda FBiH, ali s obzirom na to da nije ostavljena mogućnost žalbe, morali su se pomiriti sa takvom odlukom. Inače, život u Trstju nakon 29. maja 2008. godine nije isti. Članovi ubijenih porodica su najavljivali prodaju kuća i imanja kako bi se iselili iz sela, jer su se plašili da će Petrović jednog dana ponovo proći seoskim putem u potrazi za novim žrtvama. U Trstje su se, nakon boravka u sigurnoj kući, vratile Tomislavova supruga i kćerke, ali, kako saznajemo, sa njima niko ne komunicira.