Crna hronika
11

Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora!

Piše: F. Bakić
Zijad Turković (Foto: Sud BiH) (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sud BiH je danas osudio Zijada Turkovića na 40 godina zatvora zbog organizovanog i privrednog kriminala.

Milenko Lakić je također osuđen na 40 godina, Muamer Zahitović na tri, Saša Stjepanović na 12, a Fadil Aljović na pet godina zatvora.

Zločinačka organizacija Zijada Turkovića je dobila ukupno 100 godina zatvora.

Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni optužbe.

Turković je osuđen na 40 godina za organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom droge, pokušajem ubistva, izazivanjem opće opasnosti i pripremanjem krivičnog djela ubistva. Za iznudu dionica Ključa je osuđen na dvije, a zbog pranja novca na tri godine zatvora. Sudsko vijeće je izreklo jedinstveno kaznu od 40 godina zatvora.

Stjepanović je osuđen za organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom droge i razbojništvo jer je preuzeo i obukao uniforme koje su pljačkaši koristili tokom pljačke Cargo centra na Sarajevskom aerodromu.

Zahitović je za iznudu osuđen na dvije, a zbog pranja novca također na istu zatvorsku kaznu. Dosuđena mu je jedinstvena kazna od tri godine.

Lakić je osuđen zbog organizovanog kriminala, pripremanja krivičnog djela ubistva i ubistva.

Aljović je osuđen za organizovani kriminal i ubistva na pet godina.

Sudsko vijeće je oslobodilo Turkovića i Zahitovića za iznudu dionica Ključa od Fehima Seleka, ali su osuđeni za iznudu dionica iste firme od Nijaza Zulića.

Turković je oslobođen optužbi da je naručio pokušaj ubistva Mensura Aljičevića, Dragana Peršića Bejbija i Rajka Milovanovića.

Tužilaštvo je dokazalo da je organizator i izvršilac ubistva Milovanovića bio Lakić.

Sudsko vijeće je "dosudilo vjeru" svjedocima pod imunitetom, ali i Seadu Dumanjiću i ostalim osuđenicima jer su bili neposredni učesnici i izvršioci pojedinih segmenata ovih krivičnih djela.

Turkoviću je oduzeta pribavljena korist od izvršenja krivičnih djela, a to su vlasništvo nad firmom Bel Ami, apartman na Vlašiću, porodična kuća u Starom Gradu te automobili Mercedes ML i blindirani Audi.

Sud je produžio pritvor Turkoviću, Lakiću i Aljoviću. Ista mjera je donesena i za Stjepanovića, koji se branio sa slobode.