Crna hronika
2

Zenica: U potjeri za automobilom povrijeđena dvojica policajaca

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dvojica policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona povrijeđeni su u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros u 1:40 sati na magistralnom putu M-17, u mjestu Pehare, općina Zenica.

U nesreći su učestvovali policijski automobil VW Polo i Audi, kojim je upravljao P. Š. (1984) iz Zenice, a sa kojim je u vozilu bila i osoba inicijala P. E. Povrijeđeni policajci su prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje im je pružena ljekarska pomoć.

Kako je saopćeno iz MUP-a ZDK, policijski službenici C. S. i J. E. bili su u potjeri za navedenim Audijem, koji su prethodno zaustavljali u ulici Bulevar Kulina bana, ali se vozač oglušio na znak zaustavljanja te nastavio voziti u pravcu petlje u Peharama. Patrola je potom došla do petlje u Blatuši, kako bi, uz upaljenu zvučnu i svjetlosnu signalizaciju, prepriječila put vozaču Audija, te ponovo izdala naredbu za zaustavljanje vozila. Međutim, vozač Audija je ponovo odlučio stisnuti gas, nakon čega je udario u zadnji dio policijskog vozila, a potom i u zaštitnu ogradu.

U sklopu uviđajnih radnji, u Kantonalnoj bolnici Zenica su uzeti uzorci krvi od povrijeđenih policajaca radi vršenja potrebnih vještačenja, dok su u službenim prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I medicinski tehničari od P. Š. i P. E. također uzeli uzorke krvi radi vršenja određivanja prisustva alkohola u organizmu. Preliminarnim alkotestiranjem kod vozača Audija P. Š. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 1,15 promila.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela P. Š. će biti predan u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje te teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.