{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zenica: Požar zatvorio jamu Stranjani

F
2.7.2014. u 15:34
0
1
Zenica: Požar zatvorio jamu Stranjani
0
Zenica: Požar zatvorio jamu Stranjani
U jami Stranjani, zeničkih Rudnika mrkog uglja, došlo je do povećanog razvijanja oksidacionog procesa u širem dijelu jame, što je prouzrokovalo prekid svih redovnih poslova na proizvodnji uglja i izradi rudarskih prostorija.
Nekontrolisani proces oksidacije pojavio se još 24.juna na dubini od 550 metara jame Stranjani i nakon što se zbog svog obima, ali i povećanja ugljendioksida nije mogao efikasnije kontrolisati došlo je do potpune obustave proizvodnje.

U izjavi za agenciju FENA, direktor Esad Čivić kazao da je do zapaljenja došlo iz dubinskog dijela prostorije gdje je vršena eksploatacija i da je, nakon efikasne dojave preko tehničkih uređaja kontrole rada jame, odmah obustavljena proizvodnja i pristupilo sklanjanju opreme.

- Odmah nakon dojave o povećanoj oksidaciji i pojavi veće količine ugljenmonoksida evakuisali smo ljude, a stručne i spasilačke ekipe su pristupile zaštiti oprema, tako da nismo imali nikakve veće štete i što je najvažnije niko od radnika nije ugrožen - rekao nam je Esad Čivić.

Požar u jami Stranjani je pod kontrolom, a stručne ekipe rade na zaplinjavanju prostorija i spriječavanju dotoka zraka do jamskih prostorija, gdje se pojavilo samozapaljenje uglja. Obzirom da je do oksidacije došlo iz dubinskih dijelova jame predpostavlja se da je u požaru zahvaćena veća zapremina nalazišta ugljena.

U jami Stranjani trenutno rade samo stručne spasilačke ekipe i radni timovi za brzu sanaciju požarišta, dok su ostali radnici prebačeni na radne zadatke u jamu Raspotočje i Staru jamu, gdje rade na pripremi novih radilišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: