Prodavao uređaje na tržnici Arizona
0

Zenica: Policija uhapsila kradljivca 956 mobitela

Piše: E. B.
Kantonalno tužilaštvo ZDK (Foto: ZEDA)
Kantonalno tužilaštvo ZDK (Foto: ZEDA)
Kombinovani policijski istražni tim uspješno je riješio slučaj krađe 956 mobilnih telefona marke Samsung GT C3530, 16 TV plazmi i 40 web kamera, ukupne vrijednosti oko 70.000 eura, koja se desila u noći 25./26.augusta u mjestu Goliješnica kod Žepča. Tada je od strane nepoznatih lica izvršeno krivično djelo "teška krađa" u parkirano teretno motorno vozilo marke "Man", hrvatskih registarskih oznaka KZ456 DF.

Policija je Kantonalnom tužilaštvu Zenica, uz službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "teška krađa", iz člana 287. KZ FBiH, predala Dragana Trivića, rođen 1976. godine u Banjoj Luci, nastanjen u Srebrenici.

Nakon izvršenog uviđaja na licu mjesta, poduzete su aktivnosti na dokumentovanju prijavljenog događaja i obavljen je razgovor sa vozačem Dragoslavom Novićem, iz Pakraca, Republika Hrvatska, koji je negirao bilo kakvo učešće u prijavljenom krivičnom djelu.

U saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, angažovan je poligrafista MUP-a Kantona Sarajevo, te je izvršeno poligrafsko ispitivanje navedenog vozača, a koji se dovodio u vezu za izvršenjem prijavljenog krivičnog djela. U saradnji sa oštećenim firmama u Bosne i Hercegovine i firmom "Samsung" iz Slovačke, došlo se do tačnih podataka o IMB brojevima otuđenih mobilnih telefona.

Uz prethodnu saglasnost tužioca Kantonalnog tužilaštva ZDK, od Općinskog suda u Žepču zatražena je naredba za dostavu podataka od strane operatera u BiH koji se odnose na aktiviranje otuđenih mobilnih telefona. Na osnovu dostavljenih podataka utvrđeno je da je kod operatera u BiH aktiviran veći broj otuđenih mobilnih telefona. Od strane policijskih službenika Sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK i Policijske stanice Žepče poduzete su mjere na identifikaciji vlasnika aktiviranih mobilnih telefona, te je na području Zvornika, Brčko Distrikta, Živinica, Modriče i Gradačca identifikovano nekoliko trenutnih vlasnika, nakon čega su poduzete mjere i radnje privremenog oduzimanja predmeta i uzimanje izjava na okolnosti kupovine istih.

Na osnovu analize prikupljenih podataka došlo se do podatka da je jedna osoba na tržnici "Arizona" u Brčko Distriktu prodala veću količinu otuđenih mobilnih telefona. Poduzete su mjere na identifikaciji navedene osobe, te je u saradnji sa Policijskom upravom Živinice lišen slobode D.T., i nakon kriminalističke obrade utvrđeno da je on, uz prethodni dogovor sa vozačem teretnog motornog vozila, počinio navedeno krivično djelo.

Policijski službenici Policijske stanice Žepče nastavljaju aktivnosti na kompletiranju predmeta, kao i pronalasku pomenute osobe N.D., koja je trenutno nedostupna policiji, radi vršenja potrebnih provjera.

Daljni postupak u ovom slučaju je u toku.