Crna hronika
8

Zdravku Todoroviću za ubistvo zeta sedam godina zatvora

Piše: E. F.
Todorović na sudu (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Todorović na sudu (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu je u prvostepenom postupku izrekao danas Zdravku Todoroviću osuđujuću presudu te ga kaznio sa sedam godina zatvora zbog ubistva zeta Milenka Kneževića (81), a koje se dogodilo u avgustu prošle godine.

Prema riječima Jasenka Ružića, predsjedavajućeg sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu u ovome postupku, Vijeće smatra da je dokazano da je Todorović počinio krivično djelo ubistva kako je opisano u izrečenoj presudi.

Nisu prihvaćeni navodi odbrane da je u ovom slučaju počinjeno krivično djelo nanošenja teških tjelesnih povreda.

Prilikom odmjeravanja sankcije sud je cijenio težinu počinjenog krivičnog djela olakšavajuće okolnosti. Otežavajućih okolnosti nije bilo.

"Vijeće je u obzir uzelo olakšavajuće okolnosti u ovom slučaju, tj. da je optuženi počinio krivično djelo u stanju smanjene uračunljivosti te da je to osnov za izricanje presude koja je ipak iznad zakonskog minimuma. Vijeće je uzelo u obzir i činjenicu da je optuženi u odmakloj dobi te da je RVI", pojasnio je Ružić.

Optuženi je oslobođen troškova postupka te mu je produžen pritvor.

Željko Knežević, sin oštećenog za Klix.ba je kazao kako cijeni sudiju Ružića te da vjeruje u ono što je odluka Vijeća.

Todorović je zeta Milenka Kneževića (81) u augustu prošle godine ubio ispred kuće u ulici Grabovine, općina Ilidža.

Todorović je 17. augusta 2014. ispred kuće oštećenoga, pod utjecajem 1,56 promila alkohola u krvi, u namjeri da ga ubije, daskom udario Kneževića u glavu. Knežević je pao na tlo, nakon čega ga je optuženi nastavio udarati po glavi, a zatim i po cijelom tijelu. Knežević je zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo 18. augusta.