Crna hronika
0

ZDK: Povećan broj lažnih dojava o bombi u školama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tendencija povećanja broja anonimnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u školskim objektima na području Zenice bila je povod sastanka kojem su danas u Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prisustvovali predstavnici policije, kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i direktori svih srednjih škola na području zeničke općine.

Na sastanku, kojeg je vodio policijski komesar MUP-a ZDK, Fahrudin Bećirović, usaglašene su smjernice za postupanje policijskih službenika i uprava i uposlenika škola, u slučaju zaprimanja anonimne dojave.

“U skladu sa usvojenim zaključcima, posebno je naglašeno da će policijski službenici u narednom periodu poduzimati pojačane aktivnosti na preveniranju, rasvjetljavanju i dokumentovanju lažnih dojava u osnovnim i srednjim školama na području općine Zenica. Osim toga, u školskim sredinama bit će pojačane mjere kontrola učenika i poštivanja kućnog reda u školama i školskim sredinama”, navodi se, između ostalog, u zaključku sa ovog sastanka.

Od početka 2011. godine evidentirana je 31 anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi i u svim slučajevima se radilo o lažnim dojavama. Operativnim radom na terenu uspješno je zadokumentovano i rasvjetljeno devet slučajeva anonimnih dojava gdje je utvrđen identitet maloljetnih lica.

Godinu dana ranije u ZDK-a je evidentirano 16 anonimnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u školskim objektima, a uspješno je riješeno 13 slučajeva, saopćeno je.