FUP
0

Zbog zloupotrebe droga uhapšeno 13 osoba

FENA
Službenici Federalne uprave policije u saradnji s MUP-om Republike Srpske i MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, u ponedjeljak su proveli opsežnu akciju u kojoj je uhapšeno 13 osoba zbog zloupotrebe droga.

Akcija je provedena na prostoru HNK i CJB Trebinje na temelju višemjesečne intenzivne istrage u borbi protiv zlouporabe droga.

U Federaciji BiH uhapšeno je devet osoba, a u Republici Srpskoj četiri te izvršen i pretres na više lokacija u Mostaru, Trebinju i Gacku.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave policije, policajci su prilikom pretresa pronašli i oduzeli oko dva kilograma heroina, veće količine novca, različitu vrstu oružja i streljiva, tridesetak mobitela, četiri automobila, alat za prepakiranje droge namijenjene uličnoj prodaji te niz drugih predmeta važnih za istragu.

U sklopu devetomjesečne istrage zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga i posjedovanja i omogućavanja uživanja droga Kantonalnom tužilaštvu Mostar prijavljena je 31 osoba iz Mostara, Konjica, Širokog Brijega, Neuma, Ljubuškog, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna, Gacka i Trebinja.

Postoje osnovi sumnje da su oni u proteklom razdoblju kontinuirano nabavljali heroin, prepakiravali ga i prodavali na prostoru Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona te na prostoru Republike Srpske.

U toku su aktivnosti policije na ovom predmetu, a uhapšene osobe predate su nadležnom tužilaštvu na postupanje.