Crna hronika
0

Zbog piraterije podignuta optužnica protiv Alena Alića i Amele Čučak

FENA
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu podignuta je optužnica zbog nedozvoljenog korišćenja autorskih prava i proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Optuženi su Alen Alić, rođen 25. februara 1957. u Sarajevu, te Amela Čučak, rođena 8. maja 1985.u Viskom, nastanjena u Sarajevu, saopćeno je.

Prema navodima optužnice, 15. aprila ove godine prilikom pretresa automobila „pasat“, bh. registarskih oznaka, pronađen je i oduzet 451 komad DVX nosača zvuka i slike i 926 komada DVD nosača zvuka i slike u papirnom omotu, koje je optuženi držao na spratu porodične kuće.

Optuženi Alen Alić se tereti da je 3.158 komada DVD-ova i 2.459 komada CD-ova s omotima držao u kući treće osobe, u prostoriji koju je optuženi koristio kao ostavu za piratske nosače zvuka i slike, a nabavljao ih s namjerom da budu preprodani na pijaci, kao i 28 paketa s po 600 komada praznih CD, CD-R (ukupno 16.800 komada), 35 paketa s po 200 komada praznih plastičnih omota za CD (ukupno 7.000) i 79 paketa s po 100 praznih omota za DVD-ove, koje je držao u garaži.

U optužnici se dalje navodi da je Alen Alić nabavljao repromaterijal Ameli Čučak i naručivao izradu piratskih nosača zvuka i slike, nakon čega je ona izrađivala kopije CD i DVD-ova, koje joj je Alić plaćao po komadu, a sve radi prodaje navedenih piratskih nosača zvuka i slike na raznim pijacama.

U optužnici se navodi da je Amela Čučuk nedozvoljeno umnožavala pomoću jedne centralne procesne jedinice računara i odvojivog pisača, mašine za 'prženje' s 11 'pržača'-pisača bez serijskog broja i rezača papira, znajući da je to nedozvoljeno, pa je pretresom kuće u kojoj je bila podstanar pronađeno, osim navedene opreme, 535 komada CD-ova, 7.832 komada DVD-ova, 495 komada PC igrice, 18 x 100 komada praznih omota bijele boje za CD i DVD-ove, 100 komada CD-ova zapakovano u vreteno, sedam praznih DVD, CD, tri paketa praznih omota za DVD i CD, 210 DVD, paket praznih omota za DVD i CD-ove i 16 paketa praznih omota (crni umetci), za DVD i CD-ove, zatim 300 komada CD i DVD-ova bez omota, 335 komada stikera, 19 CD i DVD u omotu, 10 plastičnih omota.

Optuženi Alen Alić i Amela Čučuk terete se da su umnožavali autorska djela bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava ili osobe koja je ovlašćena dati odobrenje prema zakonu BiH.

Zbog svega se Alen Alić tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljenog korišćenja autorskih prava, a Amela Čučak zajedno s njim se tereti za krivično djelo iz člana 243. stav 1. u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona BiH.