Crna hronika
0

Zbog obmane prijavljeno osam osoba

FENA
Službenici Federalne uprave policije, postupajući po nalogu Kantonalnog tužilaštva Mostar, izvršili su provjeru dodjele i korištenja novčanih grant sredstava dobijenih od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za period 2005. do 2007.

Oni su Kantonalnom tužilaštvu Mostar podnijeli prijave protiv osam osoba i to: N. Š. (1961), rođenog u Ljubuškom, M. V. (1970), rođenog Konjicu, A. K. (1958), rođenog u Tešnju, E. B. (1953), rođenog u Rogatici, A. T. (1961), rođenog u Vlasenici, A. H. (1977), rođene u Zenici, Z. S. (1957) rođenog u Bosanskoj Krupi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih povlastica i S. K. A. (1966.), rođene u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo prijevara.

Postoji osnov sumnje da su imenovani kao vlasnici ili odgovorne osobe u pravnim subjektima u navedenom periodu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta podnijeli zahtjeve za dodjelu grant novčanih sredstava, koja su potom nenamjenski utrošena.

Osnov sumnje za nenamjensko trošenje budžetskih sredstava nastao je nakon što su, postupajući po zahtjevu spomenutog ministarstva, imenovani dostavili izvještaje o utrošenim sredstvima, iz kojih je vidljivo da su utrošena suprotno odredbama ugovora koje su sklopili s ministarstvom.

Postoji osnov sumnje da je S. K. A. dovela u zabludu službene osobe u Ministarstvu na način da je lažno prikazala nevjerodostojne i antidatirane fakture. Tako je budžet Federacije BiH oštećen za 92.300 KM. Od imenovanih osoba su uzeti iskazi, a svi predmeti su uz službeni izvještaj predati nadležnom tužilaštvu na postupanje, saopćeno je iz Federalne uprave policije.