Tužilaštvo ZHK dokazalo
0

Zbog nasilja u porodici sud u Širokom Brijegu pravomoćno osudio braću Leko

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Zbog nasilje u porodici koje je dokazalo Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona, presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu, Romano i Frano Leko osuđeni su na osam mjeseci zatvora i novčano kažnjeni sa po dvije hiljade KM.

Kako je u presudi navedeno zatvorska kazna se neće izvršiti ako u roku od jedne godine i šest mjeseci ne učine novo krivično djelo.

Prema optužnici Kantonalnog tužiteljstvo Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu Romano Leko se teretio da je kontinuirano dugi niz godina tokom trajanja bračne zajednice s M.L. istu fizički, psihički i ekonomski zlostavljao.

"Razbijao je ogledala, uništavao zajedničku imovinu, kontrolirao njezino kretanje i oblačenje, nazivao je pogrdnim imenima, tretirao kao manje vrijednu zbog njezinog spola. Uzimao je i raspolagao novcem koji je zaradila, kontrolirao njezine financije, zaradu, primanja i potrošnju. Nakon što je istu prethodno istjerao iz porodične kuće, 4.8.2022. godine došao je pred vrata stana svoje supruge M.L. u kojem je nastavila živjeti, te uz verbalno vrijeđanje, galamu i psovanje, naizmjenično sa svojim bratom Franom Leko lupao i udarao nogom u ulazna vrata stana na koji način su ih oštetili", navodi se u obrazloženju.

Frano Leko se teretio da je 4.4.2022. godine prisustvujući verbalnom napadu i vrijeđanju M.L. od strane Romana Leke u prisustvu njihove maloljetne djece, uhvatio M.L. za ruku i nasilno izvukao iz porodične kuće i odvukao niz stepenice.

"Potom je 4.8.2022. godine bez dopuštenja da uđe u tuđi stan, neovlašteno i nasilno uz savladavanje otpora M.L., onemogućavajući je da zatvori vrata koja je u jednom trenutku otvorila, prodro u njezin stan, te se na izričit zahtjev da iziđe iz njezinog stana oglušio", navedeno je u obrazloženju.

Istom presudom optuženi Romano Leko oslobođen je od optužbe da bi počinio krivično djelo zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetnika.

Presudu je potvrdio Kantonalni sud u Širokom Brijegu 16.11.2022. godine čime je ona postala pravomoćna i protiv iste nije dozvoljena žalba.