Crna hronika
0

Zbog iznude uhapšene tri osobe

FENA
Na temelju višemjesečnog prikupljanja operativnih saznanja, službenici Federalne uprave policije, jučer i danas, izvršili su opsežnu akciju s ciljem rasvjetljavanja kaznenih djela organiziranog kriminala. U suradnju s MUP-ovima Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, izvršen je pretres ukupno sedam lokacija u Sarajevu, Tuzli i Olovu kojom prilikom je privedeno ukupno osam osoba, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Nakon obavljene kriminalističke obrade, pet osoba je pušteno dok su tri osobe lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili produženo kazneno djelo «iznude» i kazneno djelo «nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija».

Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo prijavljeni su: N. O. (1967.), Z. O. (1968.) i Dž. K. (1983.) svi nastanjeni u Sarajevu. Navedeni su prijavljeni zbog postojanja osnova sumnje da su u posljednjih nekoliko godina iznuđivali novac posuđivanjem uz nesrazmjernu mjesečnu kamatu. Na taj način sumnja se da su na ime kamate, samo od jedne osobe, iznudili preko 200.000 KM te pokretnu i nepokretnu imovinu iste osobe.

Službenici policije su prilikom pretresanja stanova i objekata, pored predmeta interesantnih za istragu, pronašli i veći broj pištolja, pušaka, streljiva. Također, u akciji je oduzeto pet automobila, na kojima će biti obavljeno vještačenje.

Federalna policija je otvorila širu kriminalističku obradu protiv prijavljenih i drugih lica koja su sa njima u vezi, te poziva sve građane koji imaju informaciju ili su bili oštećeni na ovakav ili sličan način da prijave svoja saznanja kako bi Federalna policija nastavila s uspješnom borbom protiv organiziranog kriminala i osoba koje se tim bave, navodi se u saopćenju.