Akcija Escobar
226

Zbog droge uhapšene četiri osobe u Velikoj Kladuši, izgradili kamp za uzgoj marihuane

R. D.
Foto: Granična policija
Foto: Granična policija
Pripadnici Granične policije BiH, odsjek za prikrivene operacije, danas su u jutarnjim satima na području Velike Kladuše, uspješno su realizirali Operativnu akciju Escobar, koja je usmjerena na razbijanje organiziranih kriminalnih grupa u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Zbog počinjenja više krivičnih djela uhapšene su, zasad, četiri osobe, državljani BiH.

"Tokom operativne akcije, otkriveno je oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj opojne droge marihuane, koja se distribuirala kako na unutarnjem tako i na tržištu Europske unije", saopćili su iz Granične policije.

Podrška Graničnoj policiji BiH u realizaciji ove operativne akcije bila je Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e, s kojima Granična policija BiH.

Radi specifičnosti situacije i aktivnosti tijekom realizacije, podrška Graničnoj policiji BiH pružena je i od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Operativna akcija se odvijala pod nadzorom Tužilaštva BiH, a sudjelovalo je ukupno 110 policijskih službenika.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je važnost ove operativne akcije i zahvalio svima koji su sudjelovali kako bi se realizirala dosad najveća operativna akcija GPBiH protiv zloupotrebe opojnih droga.

"Centralni istražni ured Granične policije, odsjek za prikrivene operacije, realizirao je, dosad, najveću i najsloženiju akciju usmjerenu na razbijanje organiziranih kriminalnih skupina koje se bave uzgojem i neovlaštenim prometom opojnih droga. Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažiranosti i višemjesečnoj istrazi uz korištenje posebnih istražnih radnji, kao i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske te Tužiteljstvu BiH, uz čiju podršku je realizirana navedena operativna akcija", rekao je ravnatelj Galić.

Akcija Escobar je dosad najopsežnija operativna akcija GP protiv zloupotrebe opojnih droga, a odsjek za prikrivene operacije Centralnog istražnog ureda GPBiH nastavlja aktivnosti na realizaciji operativnih akcija u vezi s navedenim, saopćili su.