KPZ Zenica
0

Zatvorenik Senad Hasić se pokušao spaliti u ćeliji

Zeda
Kazneno-popravni zavod Zenica (Foto: Zeda)
Kazneno-popravni zavod Zenica (Foto: Zeda)
Osuđenik Senad Hasić, zvani Skakavac, pokušao se spaliti u svojoj ćeliji u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica. On je u požaru, koji je sam izazvao, zadobio teške opekotine drugog i trećeg stepena na 50 posto tijela, te je prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Pokušavajući spasiti zatvorenika Hasića povrijeđen je i zatvorski stražar Nihad Durmiš koji je ostavljen na posmatranju u zeničkoj bolnici.

"Zatvorenik je dovezen sa teškim opekotinama i odmah je upućen u Sarajevo, dok stražar nema povreda usljed opekotina, ali je spašavajući zatvorenika udisao ugljenmonoksid i zbog vrtoglavice i mučnine je ostavljen na opservaciji, i on je trenutno stabilan", rekao je dr. Ermin Ruščukić, dežurni ljekar na Odjelu za urgentnu medicinu KBZ.

Zamjenik direktora zeničkog zatvora, Josip Pojavnik, rekao je da se zatvorenik Senad Hasić zabarikadirao u svojoj ćeliji u "Šestom paviljonu" i zapalio se.

Prema evidenciji o statusu zatvorenika, radi se o problematičnoj osobi poznatoj po stalnom kršenju kućnog reda.

Prošle godine se Hasić nekoliko puta penjao na krov zgrada u unutrašnjosti zatvora zahtijevajući, između ostalog, bolji posao, kvalitetniji tretman i hranu, ali i pomilovanje.

Osuđenik Senad Hasić u zeničkom zatvoru izdržava kaznu od 14 godina izrečenu za ubistvo.