Objašnjenje iz MUP-a KS
0

Zašto sarajevska policija nije uhapsila Kučevića?

Sarajevo-x.com
Nakon što je objavljen snimak koji prikazuje kako je Tasim Kučević ispred zgrade Suda BiH, uz nijemo posmatranje zaštitara i sudske policije, išamarao tetku jedne od žrtava, ogorčena javnost jučer je zahtjevala od sarajevske policije da pod hitno uhapsi ovog kriminalca.

Pripadnici policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jučer su uzeli izjavu od Kučevića o napadu na M.S. i novinarku FTV-a Vildanu Duran, koja je pokušala odbraniti ženu. On je, kako je ranije objavljeno, nakon saslušanja pušten na slobodu, dok se ne utvrdi gdje će odslužiti 12-godišnju zatvorsku kaznu.

U današnjem saopćenju sarajevska policija daje pojašnjenje zašto jučer nije uhapsila kriminalca Kučevića nakon nasilnog ponašanja u dvorištu ove pravosudne institucije. U izvještaju stoji da je dežurni policajac Sudske policije obavijestio Treću policijsku upravu MUP Kantona Sarajevo o ovom događaju u 14.50 sati. Policijska patrola potom je stigla do kapije kruga unutar kojeg je smješten Sud BiH, a koji je, u sigurnosnom smislu, u nadležnosti Sudske policije Suda BiH.

Tada su obaviješteni da je Kučević Tasim fizički napao M.S. iz Sarajeva, a da je Spahić Enver istovremeno odgurnuo novinarku FTV, koja je u momentu napada bila na službenom zadatku. U momentu vođenja tog razgovora Kučević se nalazio u sudnici. Policijski službenici Treće PU su potom uvedeni u pomoćnu prostoriju u krugu Suda BiH, gdje su se nalazile M.S. i novinarka FTV.

"Policijski službenici Treće PU su potom napustili krug Suda BiH i pozicionirali se sa vanjske strane ulazne kapije u isti. S obzirom na činjenicu da se događaj desio unutar kruga Suda BiH, rukovodni policijski službenik Treće PU je o istom obavijestio dežurnog tužioca Državnog tužilaštva BiH, Halebić Ahmeta, koji je kvalifikovao počinjeno krivično djelo nanošenja lakših tjelesnih povreda na štetu M.S., utvrdio da nije u nadležnosti ovog tužilaštva, te naložio da se o istom obavijesti dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a da se prema Spahić Enveru primjeni prekršajna sankcija", stoji u objašnjenju koje smo dobili iz MUP-a KS.

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Kešelj Anika, naložila da se od oštećene M.S. zaprimi usmena prijava zbog nanošenja lakših tjelesnih povreda, a da se Kučević Tasim sasluša u svojstvu osumnjičenog, od istog uzme pismena izjava, te da se nakon toga otpusti iz službenih prostorija, a službeni izvještaj o predmetnom događaju, redovnim putem, dostavi u nadležnost Tužilaštva.

U 17.15 Kučevića, u pratnji advokata, policijski službenici su dovezli u službene prostorije Treće PU, gdje je dao saslušan u svojstvu osumnjičenog. Protiv Spahić Envera će biti podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Glavni tužitelj Milorad Barašin i Tužiteljstvo BiH istakli su da "najoštrije osuđuju i zahtjevaju krivično procesuiranje jučerašnjeg grubog, nehumanog i necivilizacijskog incidenta koji se desio u dvorištu Suda BiH prije izricanja presude u predmetu Tasim Kučević i dr".

I iz Suda Bosne i Hercegovine izrazili su zaprepaštenje jučerašnjim napadom na posjetioce Suda koji se desio u krugu ove institucije. "Ugrožavanje sigurnosti, prijetnje i nasilje nad posjetiocima Suda je neprihvatljivo i zahtijeva utvrđivanje odgovornosti i preduzimanje neophodnih mjera", poručuju iz Suda BiH.

Sud, kako se navodi, iskreno žali zbog jučerašnjeg događaja koji ima posebnu težinu upravo zbog činjenice da su predmet napada bili član porodice žrtve i novinar prilikom obavljanja svoje dužnosti. Zbog toga očekujemo da će reakcija nadležnih organa biti blagovremena i adekvatna kako sigurnost uposlenika Suda, stranaka i posjetilaca ubuduće ne bi bila upitna.