Probijeni rokovi
11

Zašto još nije raspisan konkurs za novog direktora SIPA-e i ko pretenduje da naslijedi Ćuluma?

D. Be.
Darko Ćulum i Nenad Nešić (rukuju se) (Foto: I. L./Klix.ba)
Darko Ćulum i Nenad Nešić (rukuju se) (Foto: I. L./Klix.ba)
Konkurs za novog direktora SIPA-e po zakonu bi morao biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru, no to nije učinjeno pravovremeno.

Darko Ćulum je imenovan za direktora SIPA-e 14. jula 2020. godine što znači da mu četverogodišnji mandat ističe 14. jula ove godine.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije raspisao novi konkurs prije tri dana odnosno 14. aprila što je tačno tri mjeseca do isteka aktuelnog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako Klix.ba nezvanično saznaje među imenima koja se spominju kao kandidati za nasljednika Ćuluma su Branimir Šehovac (načelnik PU Istočno Sarajevo), Ljubiša Pandurević (načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci), Slobodan Radinković (načelnik PU Doboj), Boro Šarić (načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u MUP-u RS) i Žarko Laketa (direktor Službe za poslove sa strancima).

Ljubiša Pandurević je, prema nezvaničnim informacijama, veoma blizu te funkcije, a inače je u bliskim vezama sa ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem, dok neke druge struje "vuku" za Šehovca.

No, pitanje je na čiju stranu će prevagnuti lider SNSD-a Milorad Dodik koji kontroliše ministre u Vijeću ministara BiH koje na kraju i imenuje direktora SIPA-e nakon što Nezavisni odbor obavi svoj dio posla.

Predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija koja vrši konkursnu proceduru za Klix.ba je kazao da se ništa nije zakasnilo iako je činjenica da je rok da raspisivanje konkursa počeo teći 14. aprila.

"Tri mjeseca prije treba biti objavljen konkurs. Šest mjeseci prije isteka mandata rukovodilac dostavlja informaciju o isteku mandata i to je obaveza. Tri mjeseca prije isteka mandata mi pokrećemo proceduru odabira kandidata. Mi bismo u maju vjerovatno trebali to uraditi, odnosno najranije 90 dana prije isteka mandata. Imamo maj, juni i juli. Mi ćemo to provesti i to će biti OK", rekao je Obralija.

Inače Darko Ćulum je jedan od visokorangiranih policijskih službenika koji se prošle godine odazvao političkom skupu na poziv Staše Košarca (SNSD) iako po Zakonu o policijskim službenicima, kao direktor SIPA-e, to ne bi smio učiniti.