Imigracioni centar I. Sarajevo
0

Zaštitari gađani stolicama i telefonskom govornicom

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu 23. augusta oko 20 sati grupa korisnika ovog centra izazvala nered i fizički napala službenike osiguranja te načinila određenu materijalnu štetu.

Kako se navodi u saopćenju Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, pometnju je izazvao Ahmed Maji, državljanin Palestine, koji je, ne poštujući kućni red, pokušao na silu izaći iz muškog odjela, u čemu je spriječen uz objašnjenje da će izaći vani zajedno sa ostalim korisnicima.

U tom momentu korisnik Centra Zeyad Al Gertani, državljanin Iraka, pritrčao je stolu gdje se nalazila kaseta sa lijekovima, bacio je na pod i pokušao prevrnuti sto, u čemu su ga spriječili službenici osiguranja. Al Gertani ih je potom gađao stolicom, dok je alžirski državljanin Gaci Nurudin iščupao iz zida telefonsku govornicu i njom gađao jednog službenika osiguranja, koji je uspio izbjeći ovaj udar.

Kada je vođa smjene izdao naredbu da se svi korisnici upute u svoje sobe, grupa korisnika je udovoljila zahtjevu Al Gertanija te stolicama napala službenike osiguranja Centra.

U toku smirivanja situcije tri službenika su zadobila povrede.

Neredi su prestali nakon što su službenici osiguranja Centra, uprkos fizičkim nasrtajima Gacija Nurudina i Smaila Jetija, uspjeli fizički savladati i izolovati Al Gertanija od ostalih korisnika, nakon čega su se u svoje sobe povukli i ostali korisnici Imigracionog centra.

Službenici osiguranja su u toku smirivanja situacije i uspostavljanja reda upotrijebili fizičku snagu poštujući načelo proporcionalnosti, na taj način da su koristili samo onaj nivo prinude koji je adekvatan opasnosti, s obzirom da se radilo o aktivnom otporu korisnika, odnosno napadu korisnika na službenika osiguranja i ne postupanju po naređenjima vođe smjene da prestanu sa napadom.

Uviđaj su na licu mjesta izvršili pripadnici policijske stanice Istočno Sarajevo po naredbi dežurnog tužioca. Kompletan događaj snimljen je kamerama videonadzora Centra, a nadležnom tužilaštvu bit će podnijet izvještaj o ovom neredu, stoji u saopćenju.