Prijavljeno policiji
45

Zaposlenik banjalučkog vrtića tražio od 13-godišnje djevojčice eksplicitne fotografije

Piše: M. N.
Građane BiH uznemirila je obavijest na Facebook stranici "Borba protiv pedofilije" u kojoj je objavljena prepiska navodnog 26-godišnjeg vaspitača iz jednog banjalučkog vrtića i 13-godišnje djevojčice, u kojoj je pokušava navesti na nelegalne radnje. Slučaj je prijavljen PU Banja Luka.

Kako se navodi na ovoj stranici, Nemanja Pavlović zvani Copke je sa svog profila kontaktirao djevojčicu te je pokušao navesti da komunicira o muško-ženskim odnosima i tražio do nje da fotografiše intimne dijelove tijela, što nije učinila.

Javnost je zgrožena jer na njegovom Facebook profilu stoji informacija da je zaposlen u vrtiću u Banjoj Luci i da studira na Filozofskom fakultetu UNBL.

Pavlović je pokušao ostvariti i videopoziv s djevojčicom nekoliko puta, ali se ona nije javila. Raspitivao se o njenim roditeljima, mjestu življenja, da li je imala momka i sl. Na jedno od pitanja odgovorila mu je "Ja sam još curica!".

Slučaj je prijavljen PU Banja Luka, a glasnogovornica Marija Markanović je kazala kako će izvršiti provjere ovih navoda te poduzeti potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom. Autentičnost profila i prepiske još nije utvrđena.

Iz vrtića je stiglo i zvanično saopćenje u kojem se navodi da je učitelj Nemanja Pavlović radio kod njih godinu dana te da nikada nije bilo primjedbe na njegov rad.

"Politika naše firme je takva da nikad jedna osoba ne bude sama u grupi s djecom, baš zbog pomenutih situacija. Mi smo bili dužni da obavijestimo nadležne organe i prijavimo slučaj. Utvrdili smo da u vrtiću nije bilo kriminalnih radnji. Roditelji vaspitanika mogu da budu mirni. Za ostale radnje (prepiske na internetu) vršit će se istraga i utvrditi šta je od svega istina. Do tada vas molimo da izuzmete svoj sud bez osnova", navodi se u saopćenju banjalučkog vrtića.