Granična policija BiH
0

Zaplijenjeno više od deset tona sirove kafe u Bileći

Sarajevo-x.com
Policijski službenici Jedinice granične policije Trebinje su u saradnji sa pripadnicima Tima za sprečavanje krijumčarenja Regionalnog centra Mostar Uprave za indirektno oporezivanje 22.02.2010. godine oko 14 sati na području općine Bileća otkrili teretno motorno vozilo marke Iveko- Magirus, bh. registarskih oznaka, u vlasništvu lica D. N., rođenog 1963. godine u Bileći.

U kamionu je pronađeno oko 120 vreća sirove kafe za koju lice nije posjedovalo potrebnu dokumentaciju, čija se ukupna težina procjenjuje na oko 7. 200 kilograma sirove kafe. Uz saglasnost tužioca Tužilaštva BiH vozilo sa robom je deponovano u krug JGP Trebinje, a sa vozačem D. N. je obavljen informativni razgovor.

U istom naselju u kojem se nalazio Iveko - Magirus, pronađeno je i napušteno teretno motorno vozilo marke Iveko - Dukato, bh. registarskih oznaka, a u njemu 60 vreća sirove kafe marke "Minas" bez deklaracije. Procjenjuje se da se u vrećama nalazilo oko 3.600 kilograma sirove kafe.

U blizini Iveko – Magirusa natovarenog kafom, u napuštenom tovarnom dijelu trećeg teretnog motornog vozila marke Tam 150 i pored njega, policijski službenici su pronašli ostatke prosute sirove kafe.

Uz saglasnost dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i na osnovu naredbe sudije za prethodni postupak Suda BiH vozila su dovezena u sjedište JGP Trebinje.

Za pronađenu kafu postoje osnovi sumnje da je krijumčarena iz Crne Gore u BiH, te da je izbjegavanjem carinske kontrole i plaćanja dadžbina oštećen budžet BiH. U toku je dalji rad na ovom predmetu.