Smještena u poseban odjel
14

Zaplijenjena droga u Tuzli čeka na uništenje, od početka godine oduzet 81 kilogram narkotika

Piše: A. K.
Droga zaplijenjena u akciji MUP-a TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Droga zaplijenjena u akciji MUP-a TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
U Službi za čuvanje tragova Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) nalaze se zaplijenjena narkotička sredstva koja na osnovu sudskih odluka trebaju biti uništena. Uništavanje droge sprovodi posebna komisija pri Ministarstvu sigurnosti BiH, a kako je potvrđeno za Klix.ba, zahtjev za njeno formiranje MUP TK već je podnio.
Pripadnici MUP-a TK od početka ove godine do danas zaplijenili su 81 kilogram droge, a uhapšeno je 25 osoba. Nakon okončanja sudskih postupaka zaplijenjena droga će shodno zakonskoj proceduri biti uništena, a ovu aktivnost sprovodi posebno formirana komisija pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Od 1. januara do 20. maja 2019. godine na području Tuzlanskog kantona sprovedeno je osam većih akcija koje se odnose na borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, a uhapšeno je 25 osoba koje se dovode u vezu s tim. Od toga za 18 osoba od nadležnog suda je određena mjera pritvora, dok su za dvije određene sudske mjere zabrane.

"U periodu od 1.januara do 20. maja 2019. godine ukupno je zaplijenjeno 81.233,658 grama raznih vrsta narkotičkih sredstava, 4.516,39 grama smjese za obogaćivanje opojnih droga, 642 komada raznih tableta koje sadrže psihoaktivne supstance te 13 litara tečnih prekursora koji se koriste za dobijanje opojnih droga, a nalaze se na listi kontroliranih prekursora", kazali su za Klix.ba iz Uprave policije MUP-a TK.

Kako su pojasnili, nakon zaplijene droga se uz izvještaj o učinjenom krivičnom djelu prosljeđuje u nadležnost tužilaštva ili suda u cilju vršenja daljih procesnih radnji i utvrđivanja krivične odgovornosti osumnjičenih osoba, a po okončanju postupka nadležni sud izdaje naredbu o daljem postupanju sa zaplijenjenom drogom.

"Droga se deponuje na osnovu pravosnažnih sudskih presuda i sudske naredbe za njeno deponovanje i uništenje. Oduzeta droga se deponuje u Službu za čuvanje tragova (depozit) MUP-a TK, a procedura za njeno uništenje je u nadležnosti Komisije za uništenje opojnih droga pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine", istakli su za naš portal iz Uprave policije MUP-a TK.

Droga zaplijenjena u akciji MUP-a TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Droga zaplijenjena u akciji MUP-a TK (Foto: D. Z./Klix.ba)

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Ministarstvo unutrašnjih poslova TK Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine podnijelo je zahtjev za formiranje komisije za uništenje do sada oduzete opojne droge za koju postoje pravosnažne sudske odluke.

Posljednja velika policijska akcija sprovedena je prije nekoliko dana na prostoru Tuzle, Lukavca i Kalesije. Uhapšeno je 13 osoba, a zaplijenjena je i veća količina heroina.

Uhapšeni su osumnjičeni da su od novembra prošle do maja ove godine nabavljali, pakovali i većem broju osoba u Tuzli, Kalesiji i šire prodavali heroin, marihuanu i tablete Suboxone.

Na prostoru Tuzlanskog kantona zabilježeno je povećanje zloupotrebe opojnih droga, a već izvjestan period postoje informacije da su se na tržištu pojavile i neke nove vrste narkotičkih sredstava. Poznato je i da u svijet kriminala ulaze i mlađe osobe koje stariji i iskusniji dileri pripremaju za narkotržište.