Crna hronika
0

Žalbeno vijeće Suda BiH: Feridu Okiću dvadeset šest, a Fevziju Vasiju godina zatvora

FENA
Žalbeno vijeće Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju izreklo je danas konačnu presudu kojom je Ferid Okić oglašen krivim za organizirani kriminal (nedozvoljeni promet narkoticima, otmicu, razbojništvo, ubistvo te nedozvoljeno držanje oružja) i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 26 godina, a Fevzi Vasi na godinu zatvora za pomaganje u trgovini narkoticima.

U jedinstvenu kaznu izrečenu Okiću uračunata je i ranija zatvorska kazna od dvije godine i četiri mjeseca, izrečena za otmicu Velimira Mandića, brata Momčila Mandića.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 22. novembra 2005. Ferid Okić bio je osuđen na 22 godine zatvora, a Fevzi Vasi na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Žalbeno vijeće je 17. maja 2006. godine uvažavajući žalbu odbrane ukinulo prvostepenu presudu i naložilo obnavljanje postupka.

Uz ocjenu kako je Okić organizirao zločinačku organizaciju, Žalbeno vijeće je konstatiralo kako je on (okrivljeni) ujedno rukovodio njenim djelovanjem.

Presudom Žalbenog vijeća utvrđena je obaveza oduzimanja imovine, odnosno sredstava korištenih prilikom izvršenja krivičnih djela, kao i protupravno stečene imovine (pribavljene izvršenjem krivičnih djela).

Usto, žalbeno vijeće je naložilo izmirenje potraživanja oštećenih (obeštećenje) - pravnih i fizičkih osoba.

Ostali akteri ovog slučaja - Isljam Kalender, Haris Mehanović, Sead Akeljić, Esad Kolčak i Aldin Musić ranije su sankcionirani na temelju sporazuma o priznanju krivnje.

Prema navodima optužnice, ova grupa je djelovala kao zločinačka organizacija, počinivši više teških krivičnih djela na teritoriji BiH, među kojima je ubistvo, šverc drogom, otmice i novčane iznude.

Kako se navodi, iz Holandije je švercovan ekstazij u Tursku, gdje je kupovan heroin koji je zatim, kao kasnije i srebro, krijumčaren u tajnim skrovištima automobilskih rezervoara i preprodavan u BiH i djelomično u Hrvatskoj.

Okrivljeni su radi novčane iznude i prinudne prodaje stanova oteli Munira Kalendera, Florijana Rashitija i Nadila Hasića, zvanog Mačak, zatim opljačkali ekspozituru Union banke u Tuzli i poslovnicu BH Pošte, dok je Okić u Faika Kalendera, nekadašnjeg suradnika u švercu drogom, ispalio četiri hica u neuspjelom pokušaju da od njega otme novac i heroin.

Kod Okića su pronađeni automatska puška "Hekler" i pištolj "Bereta", dok je pet pištolja "CZ", prigušivači za njih i 200 metaka pronađeno u skrovištu, u rezervoaru njegovog mercedesa.