Advokat Dragan Barbarić
0

'Žalba na presudu Gašiju do 30. novembra“

Sarajevo-x.com
Muhamed Ali Gaši
Muhamed Ali Gaši
Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu Dragana Barbarića, branioca optuženih Muhameda Ali Gašija, Aziza Gašija, Engina Prohe i Muharema Čauševića, te preinačio rješenje o produženju žalbenog roka Kantonalnog suda u Sarajevu.

Naime, rok za žalbu rješenjem Kantonalnog suda bio je do 15. novembra ove godine ali je advokat optuženih podnio zahtjev za produženje roka žalbe što je Vrhovni sud FBiH uvažio pa je produžio rok za podnošenje žalbe do 30. novembra ove godine.

"I Kantonalni sud u Sarajevu rješenjem o produženju žalbenog roka ocijenio je opravdanim podneseni zahtjev branitelja optuženih i dozvolio produženje roka za žalbu, ali su nepravilno primjenjene zakonske odredbe odnosno nije pravilno određen preostali vremenski period trajanja redovnog žalbenog roka i datum od kojeg počinje teći produženi žalbeni rok“, navodi se u saopćenju Vrhovnog suda Federacije BiH.

Prema riječima Dragana Barbarića u slučaju da Vrhovni sud FBiH nije produžio vrijeme roka za žalbu, on bi žalbu već danas predao.

"Sve je bilo spremno da predam žalbu na presudu sarajevskog Kantonalnog suda i danas. Međutim, kada sam obaviješten da je rok produžen, ipak ću doraditi još neke stvari u žalbi“, kazao je Barbarić.

Naime, presudom sarajevskog Kantonalnog suda Muhamed Ali Gaši, njegov brat Aziz, Mirso Krasnić, Engin Proho, Muharem Čaušević, Sinan Ljuca i Edin Hot proglašeni su krivima zbog nekoliko različitih krivičnih djela.

Muhamed Ali Gaši osuđen je na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora za krivična djela udruživanje u zločinačku organizaciju, iznude , nasilničko ponašanje, pranje novca, protivpravno zauzimanje nekretnine od općeg značaja, bespravna gradnja, pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela, te pokušaj ubistva Amira Pašića Faće. Muhamedu Ali Gašiju oduzeta je i sva protuzakonito stečena imovina kao i 400.000 KM koje je također stekao nelegalnim putem.

Njegov brat Aziz je za zelenašenje, ugrožavanje sigurnosti osuđen na tri godine i pet mjeseci zatvora. Mirso Krasnić je za pokušaje iznude i zločinačku organizaciju osuđen na šest i po godina zatvora. Amir Kasumić je za pokušaj iznude osuđen na godinu i šest mjeseci, dok je Engin Proho za iznudu, udruživanje u zločinačku organizaciju i ugrožavanje sigurnosti osuđen na dvije i po godine zatvora.

Inače žalbu na presudu sarajevskog Kantonalnog suda najavilo je i sarajevsko Kantonalno tužilaštvo i to u dijelu koji se odnosi na oslobađanje Muhameda Ali Gašija za učešće u ubistvu Ramiza Delalića Ćele.