Crna hronika
0

Zajednička dženaza za 23 žrtve Srebrenice

FENA
Klanjanjem zajedničke dženaze u Bijeloj džamiji u Srebrenici, obilježen je 8. maj 1992. godine, dan kada su lokalni Srbi u centru Srebrenice ubili i zapalili 23 bolesne i stare osobe, među kojima i jednogodišnjeg Nezira Suljića kojeg su ubili u kolijevci.

Sanela Suljić je uspjela iskočiti kroz prozor zgrade, a roditelji Huso i Muška, te brat Nisvet su ubijeni u stanu. Sanela je imala svega devet godina, ali je uspjela kroz kolektor pobjeći do okolnih srebreničkih sela.

U znak sjećanja na ovaj datum, porodica Salimović, čiji su roditelji zapaljeni u kući u centru Srebrenice, u džamijskom mezarluku podigli su spomen-obilježje na kojem su upisana samo neka imena od 23 žrtve.

"Sve ovo pokazuje koliko je genocid teška stvar. Genocid nad Bošnjacima iz 1995. godine je zasjenio druge zločine nad Bošnjacima u toku agresije koje treba da se obilježe", kazao je ef. Damir Peštalić, srebrenički imam.

Od 18. aprila do 8. maja u Srebrenici i okolini ubijena su 74 civila. Ovih dana u pojedinim selima, gdje su žrtve sahranjivane i za njih će biti klanjane dženaze u odsustvu.