{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahtjeve podnijele i Srbija i Hrvatska

S
3.2.2010. u 14:54
0
0
Zahtjeve podnijele i Srbija i Hrvatska
0
Zahtjeve podnijele i Srbija i Hrvatska
Bojan Gudurić
I Hrvatska i Srbija podnijele su zahtjev vlastima BiH da im izruče Bojana Gudurića zvanog Bajone za kojim je Hrvatska raspisala potjernicu zbog ubistva vlasnika lista "Nacional" Ive Pukanića, a Srbija zbog izvršenja zatvorske kazne od četiri godine zbog više izvršenih krivičnih djela.
Pomoćnik ministra pravde u Savjetu ministara BiH Nikola Sladoje rekao je za Srnu da je Hrvatska zahtjev za izručenje Gudurića podnijela sinoć, a Srbija jutros.

"Sud BiH utvrdio je da je Gudurić saglasan da bude isporučen Hrvatskoj po skraćenom postupku. To je slučaj kada se ne provodi kompletan postupak, a i u slučaju da je to bila jedina potjernica - ministar bi već danas mogao da donese rješenje da bude izručen Hrvatskoj. Pošto je on uhapšen po potjernicama i Srbije i Hrvatske, treba odlučiti i o zahtjevu Srbije za izručenje", istakao je Sladoje.

Prema njegovim riječima, kada dvije države podnesu molbu za izručenje određenog lica, Sud BiH utvrđuje i za jednu i za drugu državu posebno da li su ispunjeni uslovi za to, a nakon toiga ministar pravde odlučuje kojoj državi će biti izručen.

"Za Hrvatsku je to nesporno, jer je Gudurić dao saglasnost da bude isporučen Hrvatskoj i tu se se neće utvrđivati da li su uslovi za izručenje ispunjeni, jer se njegovom saglasnošću za to smatra da su oni ispunjeni. Za Srbiju Sud BiH mora da utvrdi da li su ispunjeni uslovi za izručenje. Na osnovu te dvije odluke Suda BiH
ministar donosi odluku kome će biti isporučen", objasnio je Sladoje.

Prema njegovom mišljenju, Sud BiH ne može provesti postupak u odnosu na zahtjev Srbije možda ni za 20 dana, jer je riječ o redovnom postupku.

Bojan Gudurić zvani Bajone predao se u ponedjeljak uveče Centru javne bezbjednosti Banjaluka, u Republici Srpskoj, a juče je predat Sudu BiH i nalazi se ekstradicionom pritvoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: