Republika Srpska
0

Za pola godine 1.690 prijava zlostavljanja

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tokom prvih šest mjeseci ove godine u Republici Srpskoj pozivom SOS broja 1264 nasilje u porodici prijavilo je 1 690 žrtava zlostavljanja, izjavila je Srni šef Odsjeka za koordinaciju, edukaciju i saradnju Džender centra Jelena Milinović.

Ona je navela da je u ovom periodu zaštitu od nasilnika zatražilo 1.657 žena i 33 muškarca, od čega je bila 121 maloljetna ženska osoba i 18 dječaka.

Govoreći o suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, uključujući nasilje u porodici, Milinovićeva je navela da je u proceduri Prijedlog strategije za borbu protiv nasilja u porodici u RS za period 2009 - 2013. godina.

"Vlada je utvrdila Prijedlog, koji je upućen Narodnoj skupštini RS i biće razmatran na jednoj od narednih sjednica", navela je Milinovićeva.

Ona je naglasila da Džender centar RS radi i na analizi i procjeni potreba sudija i tužilaca za edukacijom o rodno zasnovanom nasilju, uključujući i nasilje u porodici.

"Očekuje se da se do kraja avgusta završi ova analiza koja će dati preporuke i smjernice za unapređenje obuke sudija i tužilaca za rad sa ovim slučajevima, te da se u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca RS izradi modul obuke", istakla je Milinovićeva.