Zbog iznude i lihvarstva
1

Za Hilmiju Garibovića predložen pritvor

Sarajevo-x.com
Protiv Hilmije Garibovića (28) sarajevsko Kantonalno tužilaštvo otvorilo je istragu zbog sumnje da je počinio krivična djela iznuda i lihvarstvo.

Naime, Garibović je osumnjičen da je tokom 2006. i 2007. godine u nekoliko navrata posudio 60.000 KM uz kamatu od deset do 30 posto osobi čiji inicijali nisu saopćeni. Osumnjičeni je oštećenom prijetio smrću, kako bi stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 KM, koje mu je oštećeni isplatio do oktobra 2009. godine.

Također, Garibović je drugoj osobi, stranom državljaninu, u septembru 2008. godine posudio 80.000 maraka s kamatnom stopom od deset posto. Oštećeni je Gariboviću po osnovu kamate vratio 120.000 KM, a glavnica je ostala neisplaćena. Garibović je prijetio smrću i ovom oštećenom i njegovoj porodici, zbog neisplaćivanja glavnice, a oduzeo im je i automobil prisilivši oštećenog da potpiše kupoprodajni ugovor.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave policije osumnjičeni je prijetio smrću i jednoj ženi iz razloga što je smatrao da je u vezi sa stranim državljaninom.

Prilikom hapšenja Garibović je ignorisao naloge policije da zaustavi automobil kojim je upravljao, te je povećavao brzinu pokušavajući im pobjeći.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uputilo je prijedlog sarajevskom Općinskom sudu za određivanje jednomjesečnog pritvora Gariboviću.