Sutra detalji izručenja
0

Vuk i Herak za nekoliko dana stižu u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Cropix
Foto: Cropix
Osumnjičeni za ubistvo Amara Mistrića u kafiću "Ochorios" u sarajevskom naselju Čengić Vila, Edin Vuk i Anel Herak za nekoliko dana trebali bi biti prebačeni u BiH. Njihovo izručenje se očekuje na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao Kantonalni sud u Sarajevu. Sud je također odredio mjeru pritvora za Vuka i Heraka.

Kako je za naš portal rekao Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, u narednih nekoliko dana se može očekivati njihovo izručivanje BiH, ali tačan datum još uvijek nije potvrđen.

"Oni su u nadležnosti Kantonalnog suda koji je za njima raspisao potjernicu i odredio mjeru pritvora. Proces izručivanja se dogovora na državnom nivou. Ministarstvo pravde radi na tome i oni će obavijestiti organe na nižim nivoima koji su zaduženi za slučaj. Još uvijek nije poznato ni hoće li u preuzimanju učestvovati sudska policija ili policija MUP-a KS. Sve opcije su otvorene", rekao je Nefić za Sarajevo-x.com.

O detaljima izručenja, kao i informacijama o graničnom prelazu na kojem bi se ekstradikcija mogla obaviti Nefić nije mogao govoriti zbog neposjedovanja potvrđenih informacija.

Da će se izručenje uskoro obaviti potvrdio je za naš portal i Stanko Grbavac, predsjednik istražnog odjela Županijskog suda u Splitu koji je rekao da će rješenje Sudskog vijeća sutra postati pravomoćno i kao takvo će biti proslijeđeno hrvatskom ministru pravosuđa koji će ga odmah potpisati.

"Postupak se obavlja prema hitnoj proceduri i ide se prečicom, ali u skladu sa zakonom. Rješenje o ekstradicijskom pritvoru je davno doneseno i ono je pravomoćno. Vijeće, koje je drugostepeni organ je također donijelo odluku o izručenju i ona će u utorak postati pravomoćna. Zatim će biti upućena ministru u Zagreb koji je dopušta. Nakon toga preostaje samo da se policije dogovore oko načina izručivanja. Detalji oko samog procesa prebacivanja su policijska tajna i pisanja o tačnom graničnom prijelazu su novinarske izmišljotine", rekao je Grbavac za Sarajevo-x.com

Podsjećamo da se incident desio 12.08., pet minuta poslije ponoći u ulici Džemala Bijedića, kada su dvojica mladića pucala u konobara jer ih nije poslužio pićem. Dan nakon tragedije građani su se samoinicijativno organizirali blokirajući glavnu saobraćajnicu u naselju gdje se ubistvo desilo. Protesti su održavani sve dok nije potvrđena informacija da je dvojac uhapšen u Omišu.