|

Vrhovni sud FBiH treći put ukinuo rješenje o puštanju Alije Delimutafića iz zatvora

Vrhovni sud FBiH treći put ukinuo rješenje o puštanju Alije Delimutafića iz zatvora
20
Piše: M. N.
23.5.2019. u 09:38
13
komentara
20

dijeljenja
Vrhovni sud FBiH treći put ukinuo rješenje o puštanju Alije Delimutafića iz zatvora Foto: N. G./Klix.ba
Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je treći put Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se Alija Delimustafić pušta iz pritvora uz plaćanje kaucije u iznosu od milion KM.
Rješenje je ukinuto nakon što se Tužilaštvo KS žalilo. Kako nam je rekla glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, Delimustafiću je produžen pritvor za još dva mjeseca. Pritvor može trajati do 17. jula ili nove odluke suda.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je rješenje da Delimustafić izađe na slobodu uz kauciju od milion KM u januaru ove godine, a Vrhovni sud FBiH ga je ukinuo odmah narednog mjeseca. Isti epilog je bio u aprilu.

Optužnica protiv Alije Delimustafića je potvrđena krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo. Suđenje Aliji Delimustafiću i drugima u ovom predmetu je odgođeno 14 puta.

Delimustafića se sumnjiči da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...