Spriječeno krijumčarenje
21

Vozilo sa migrantima bježalo policiji od Višegrada do Blažuja, uhapšene dvije osobe

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Službenici Granične policije Bosne i Hercegovine spriječili su krijumčarenje 11 osoba afroazijskog porijekla, a tom prilikom su uhapšene dvije osobe koje su pokušale pobjeći od policijskih organa.
Pripadnici Granične policije BiH danas su spriječili krijumčarenje 11 osoba afroazijskog porijekla, a prema izjavama osoba radi se o osam državljana Sirije, dva Palestine i jednog državljanina Egipta.

Krijumčarenje je, kako se navodi u zvaničnom saopćenju Granične policije BiH, otkriveno prilikom nadzora državne granice na području Višegrada kad se osoba, državljanin BiH, koja je upravljala vozilom oglušila na naredbe policijskih službenika Granične policije BiH i nastavila sa kretanjem u pravcu Rogatice i Sarajeva.

Nakon potjere, vozilo je zaustavljeno na području Blažuja, gdje su dvije osobe, državljani BiH, koje su upravljale vozilom i prevozili migrante lišene slobode.

U potjeri i zaustavljanju vozila, pomoć Graničnoj policiji BiH pružili su policijski službenici MUP-a Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo koji su uspjeli zaustaviti vozilo.

Pod nadzorom Tužilaštva BiH obavlja se dokumentiranje počinjenih krivičnih djela i kriminalistička obrada osumnjičenih osoba. O događaju su obaviješteni pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Inače, ovakvi i slični incidenti pokušaja krijumčarenja migranata već su zabilježeni na graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, o čemu je Klix.ba već ranije pisao.