Odluka Kantonalnog suda
377

Vozač Audija Mirsad Subašić dobio mjesec dana pritvora

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo određivanje pritvora, Kantonalni sud u Sarajevu je donio odluku o jednomjesečnom pritvoru za 18-godišnjeg Mirsada Subašića, vozača Audija, koji je osumnjičen da je u subotu skrivio tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Zlatan Handžić, a teško povrijeđena državljanka Španije Sonia Montero-Galvez.

Kako je za Klix.ba potvrdio Slobodan Nikolić, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, Subašiću je određen pritvor do 27. juna.

Razmatrajući zahtjev za određivanje pritvora, Sud je uzeo o obzir da se radi o teškom krivičnom djelu protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, za koji je predviđena minimalna kazna zatvora od 10 godina.

Sud je razmotrio i činjenicu da je Subašić pokazao bezobzirnost, jer je vozilom upravljao bez položenog vozačkog ispita, u pijanom stanju i pri velikoj brzini, kao i to da se saobraćajna nesreća dogodila u neuobičajenim i netipičnim okolnostima, na raskrsnici u centru Sarajeva.

"U obrazloženju odluke navodi se i da bi eventualno puštanje osumnjičenog izazvalo uznemiravanje građana i remećenje javnog reda i mira", rekao je Nikolić za Klix.ba.

Subašiću je otežavajuća okolnost bila i napuštanje mjesta saobraćajne nesreće, pa je Sud procijenio da postoji mogućnost bijega.