Livno
0

Vojin Savić optužen za ubistvo maloljetnice negirao krivicu

SRNA
Livno
Livno
Bivši policajac iz Drvara Vojin Savić (24), koji je optužen za ubistvo maloljetne učenice Žane Stojčić (17) u martu prošle godine, izjasnio se pred Kantonalnim sudom u Livnu da nije kriv za ubistvo i narušavanja nepovredivosti doma.

Optužnica kantonalnog Tužilaštva tereti Savića za dva krivična djela - ubistvo maloljetnice, za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje pet godina, i narušavanje nepovredivosti doma, za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Savić se izjasnio u prisustvu svog advokata Gorana Bradarića iz Livna i sudije za prethodno saslušanje Nedima Begića, koji je i predsjednik Kantonalnog suda u Livnu.

Prema optužnici koju je Kantonalni sud potvrdio 22. decembra prošle godine, Savić je 13. marta 2011. godine oko 3.30 časova nasilno ušao u kuću maloljetne učenice u kojoj je ona sama živjela i odmah na nju nasrnuo, udarajući je i vulgarno vrijeđajući. Nakon što je vozilom odvezao mladića kojeg je zatekao u kući bivše djevojke, Savić se vratio i nastavio svađati sa maloljetnicom, da bi joj u jednom trenutku iz službenog pištolja pucao u stomak.

Nakon toga, teško ranjenu djevojku odvezao je do Doma zdravlja u Drvaru, a zatim kolima Hitne pomoći ona je upućena u Kantonalnu bolnicu u Livnu, ali je na putu do bolnice od posljedica teškog ranjavanja preminula. 

U istrazi Savić se branio da mu je maloljetnica otela pištolj i da je pucala sama u sebe, ali je istragom Tužilaštva utvrđeno da se radi o ubistvu, čiji je motiv ljubomora, jer je Savić sa maloljetnicom bio u ljubavnoj vezi do 3. marta 2011. godine. 

Savić je bio zaposlen kao policijski službenik Granične policije BiH u Terenskoj kancelariji ''Zapad'', na graničnom prelazu Strmica u opštini Bosansko Grahovo, a nakon krivičnog djela ubistva proveo je tri mjeseca u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru.
Sudski spis u ovoj pravnoj stvari dodijeljen je vijeću Kantonalnog suda koje će zakazati prvu raspravu.