Nakon požara
159

Vlasnici štandova na Hametovoj pijaci u Tuzli: Ovo je velika tuga, ne znamo kako dalje

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nakon velikog požara koji je noćas zahvatio objekt buvlje pijace u Tuzli, koja je poznatija kao Hametova pijaca, sasvim je sigurno da će najveće posljedice osjetiti vlasnici štandova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) počeli su vršiti uviđaj na zgarištu Hametove pijace koju je noćas 45 minuta nakon ponoći zahvatio veliki požar.

Vatra je obuhvatila veliku površinu pijace, a deset vatrogasaca sa četiri vozila su vatrenu stihiju uspjeli obuzdati jutros oko 5:30 sati.

Istraga će pokazati tačan uzrok požara, a u neposrednoj blizini zgarišta jutros su se okupili i vlasnici štandova koji s tugom posmatraju šta je ostalo od mjesta na kojem su zarađivali mjesečnu platu.

Bez svog štanda je ostao i Nedžad Budaković, a priča nam da vrijednost robe koja se nalazila na pijaci iznosi blizu šest hiljada maraka.

"Sina su drugovi probudili informacijom da gori pijaca, a nakon toga sam se odmah uputio ovamo. Vjerujte da je sve izgledalo kao pakao. Plamen je išao pet metara u visinu. Jutro nakon ove velike nesreće je veoma teško. Ni sam ne znam kako ćemo dalje. Rad na ovoj pijaci bio mi je jedini izvor prihoda, a da li će nam društvo pomoći ili ne, tek ćemo da vidimo", priča nam Budaković koji je zaradom na pijaci prehranjivao još pet članova porodice.

Vijest da je ostala bez svog radnog mjesta jutros je veoma teško podnijela i Senka Šarić, također vlasnica štanda na tuzlanskoj pijaci.

"Nevjerovatno je to što nam se desilo. Muž je jutros došao u 3:30 sati. Još uvijek ne možemo ući u pijacu, ali smo uspjeli saznati da su štete ogromne. Od ove pijace smo živjeli, a kako ćemo dalje ni sami ne znamo. Muž i ja smo skupa radili, a sada smo ostali bez izvora primanja. Sin nam je nedavno dobio bebu, a on od 450 maraka ne može živjeti", kaže nam Šarić sa suzama u očima.

Noć u neposrednoj blizini pijace provela je Raza Fejzić koja je svoj štand imala već 15 godina.

"Od rada na ovoj pijaci svakodnevno smo sebi pravili ručak. Sve ovo je veoma teško i nepodnošljivo za nas. Velika je ovo tuga. Problem nam je sada i to što je većina nas robu kupovala na odgođeno plaćanje, sad ne znamo na koji način da vratimo dugovanja koja imamo. Sve u svemu, veliki problem nas je zadesio", naglašava Fejzić kojoj će sinoćnji prizori ostati duboko urezani u sjećanju.

Osim policijskih službenika MUP-a TK, na mjestu izbijanja požara još uvijek dežuraju i pripadnici Vatrogasne brigade Tuzla.