Pretposljednje ročište
35

Vještak utvrdio koliko je Sanjin Sefić vozio kobne noći kada je usmrtio Selmu i Editu

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će biti održano pretposljednje ročište Sanjinu Sefiću koji se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule pješakinje Selma Agić i Edita Malkoč.

Danas će vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević predstaviti novo saobraćajno vještačenje koje je radio po naredbi suda, a s obzirom na to da su raniji nalazi vještaka Tužilaštva i odbrane potpuno različiti. Kako saznajemo, vještak je utvrdio da se Sefić kretao brzinom od 102,6 kilometara na sat kada je udario studentice na pješačkom prijelazu kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Iako su danas trebale biti iznesene i završne riječi, to će biti učinjeno na sljedećem ročištu prema zahtjevu Sefićevog branitelja Kerima Čelika. Kako nam je rekao, nakon što vještak prezentira svoj nalaz uslijedit će unakrsno ispitivanje za koje se odbrana dobro pripremila.

Sefić je ostao sam na optuženičkoj klupi nakon što su Saud Nišić, Dino Alić i Amar Salihović potpisali sporazume.

Porodice Agić i Malkoč nadaju se da će agoniji dugoj tri godine konačno doći kraj iako su svjesni da im nijedna kazna ne može biti dovoljna satisfakcija za gubitak kćerki.

"Nadam se da će ovaj put presuda biti konačna kako bismo pronašli svoj mir", rekao nam je Selmin otac Amir Agić.

Podsjetimo, Sefić se tereti da je u noći 10. oktobra 2016. godine automobilom krećući se brzinom većom od 100 km na sat i prolazeći na crveno svjetlo na semaforu, na pješačkom prijelazu udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč nakon čega je pobjegao, a od zadobijenih povreda obje su preminule. Sefić je naredno jutro napustio BiH preko GP Uvac i pobjegao u Srbiju. Izručen je u januaru 2017. godine.

U septembru 2018. godine Kantonalni sud ga je osudio na 14,5 godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta i u toku je ponovljeni postupak.