Crna hronika
0

Visoko: Uhvaćeni kradljivci satova

ZEDA
D
D
Službenici Policijske stanice Visoko rasvijetlili su krivično djelo teške provalne krađa, koje učinjeno u noći između 9. i 10. avgusta u samostalnu časovničarsku radnju, vlasništvo N. M, koja se nalazi u ulica Čaršijska u Visokom.
Dio ukradenih satova (Foto: ZEDA)
Dio ukradenih satova (Foto: ZEDA)
Izvršenim uviđajem utvršeno je da je nepoznato lice ili više njih i uz pomoć fizičke snage i podesnog predmeta ušlo u radnju preko krovnog otvora.

Nakon premetačine stvari ukradeno je 30 ručnih satova marke Fossil, četiri ručna sata marke Diesel, 15 ručnih satova marke Festina, 30 ručnih satova marke Casio, 35 ručnih satova marke Pierre Cardin, 40 ručnih satova marke Q&Q, 12 ručnih satova marke Esprit, LCD marke SONY, 800 baterija za ručne satove marke Sony.

Nakon izvršenog krivičnog djela izvršioci su se udaljili u nepoznatom pravcu, a policijski službenici su u cilju prikupljanja saznanja i informacija započete operativne provjere na terenu. Pripadnici sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK, Odsjeka za posebne namjene, dobili su saznanja da su predmetno krivično djelo izvršila lica iz Zenice i da su prilikom izvršenja teške krađe koristila automobil "Kadett", i da lica nude na prodaju veću količinu satova licima na području Zenice i šire.

Dio ukradenih baterija (Foto: ZEDA)
Dio ukradenih baterija (Foto: ZEDA)
Službenici kriminalističke policije PU I u Zenici utvrdili da se radi o licu Rusmir M., rođenom 1982. godine, i licu N.R, rođenom 1988. godine, oba iz Zenice, a nakon privođenja zajedno sa Sinišom D, kod Rusmira M. pronađen jedan ručni sat marke Diesel.

Prilikom lišenja slobode i kriminalističke obrade, kod Siniše D. pronađeni su otuđeni predmeti, šest ručnih satova i PVC kesa u kojoj se nalazilo oko 800 komada baterija za ručne satove. Operativnim radom na terenu pronađeno je i identifikovano lice Nerin Đ, rođen 1967. godine iz Zenice, koje je službenicima policije dobrovoljno predalo četiri ručna sata koja je dobilo od Rusmira M. radi preprodaje.

Nakon završene kriminalističke obrade, prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zenica će biti dostavljen službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica Rusmira M, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo teška krađa, iz člana 287. KZ FBiH, a ovlašteni službenici PS Visoko u saradnji sa službenicima PU I u Zenici nastavljaju dalji rad na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela, pronalasku ostalih lica koja se sumnjiče za izvršenje istog, pronalasku otuđenih predmeta.