Dan nakon požara na Baščaršiji
0

Velike štete na poslovnim objektima, vlasnici još u šoku

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Nakon požara koji je jučer oko 12 sati zahvatio nekoliko poslovnih objekata na Baščaršiji, vidljive su ogromne štete. Orijentalni kafe Damask je izgorio u potpunosti, kao i jedna radnja pored, dok je vatra na okolnim objektima uništila nekoliko krovova i portale.

Na mjestu događaja smo i danas zatekli vlasnike i korisnike susjednih objekata koji su, vidno potreseni, prepričavali događaje od jučer. Kako su nam kazali, cijela Čaršija je pristigla u pomoć, ali nažalost, nisu mogli mnogo uraditi.

"Moj brat je inače vatrogasac pa sam ga pozvala čim sam vidjela požar. On je ušao u kafić pokušavajući da ugasi vatru, međutim, plamen je već uveliko buktao. Komšije iz drugih ulica su se ponudile da mi iznesu robu, jer se vatra širila prema ostalim radnjama, neki su u panici bježali iz svojih radnji, drugi pokušavali gasiti vatru... ma haos", priča nam vlasnica jednog od poslovnih objekata u blizini.

Mjesto događaja su danas osiguravali pripadnici PU Stari Grad, dok dio ulice Sarači i Trgovke još uvijek nemaju struje i plina.